RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Ez volt az az időszak, tudja, amikor még a pedagógusdiploma megszerzését is tandíjhoz kötötték. Ez volt az az időszak, amikor tömeges elbocsátás, fizetéscsökkentés volt Magyarországon.

És mit csinál most Gyurcsány Ferenc? Hadd idézzem önnek, bár szerintem pontosan ismeri: „Nem kell hazudni, mi voltunk ott, ez a dolgunk.”  mondta arra Gyurcsány Ferenc, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra azok a források, azok a magyar embereknek járó források, amelyekből 800 milliárd forintot a magyar pedagógusok béremelésére költenénk. Azt mondta, hogy nem tud jönni Magyarországra uniós pénz, és az egész eljárásra, ami e környékén van, azt mondta, hogy ez csak bele van öltöztetve egy ilyen jogi köntösbe. Ez egy jogi köntösbe öltöztetett politikai támadás, amely mögött a magyar baloldal, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, az európai parlamenti képviselők és az itthoni képviselők állnak. Ilyenre nem volt példa Magyarországon, tisztelt képviselő úr, hogy azzal foglalkozzanak magyar képviselők, hogy a magyar pedagógusok a nekik járó béremelést ne kapják meg. Ahhoz azért eléggé elvakultnak kell lenni politikailag, ha valaki azt mondja, hogy korrupciós kockázat miatt a magyar pedagógusok ne kapják meg a fizetésemelésüket. Mégis milyen korrupciós kockázat van abban, hogy megemeljük 170 ezer magyar pedagógus bérét?

Mi történne, ha önök végre felhagynának ezzel a hazugságokra épülő hadjáratukkal Brüsszelben, és nem akadályoznák tovább azt, hogy a magyar pedagógusbér-emeléshez szükséges 800 milliárd forint megérkezzen Magyarországra? Mi történne? Másnap 561 ezer forintra emelkedne a magyar pedagógusok bére, pontosabban nem másnap, hanem január 1-jéig visszamenőlegesen erre a teljes évre. Tehát 561 ezer forintra emelkedne, a jövő évben 681 ezer forintra, a jövő utáni évben, 2025-től pedig 800 ezer forint környéki összegre emelkedne a magyar pedagógus-átlagbér.

Ehhez képest önök mit csinálnak? Ezt egy centivel nem segítik, de folyamatosan akadályozzák, a magyar pedagógusokat pedig megpróbálják hergelni mindenféle álhírekkel, amelyeket most itt ön is mondott, amelyek korábban is jellemzőek voltak a jogviszonyukra, és egy társadalmi vitára bocsátott, de a parlament előtt még nem fekvő törvényjavaslat-tervezetben is szerepelnek. Önök valótlanságok tömegét mondják a pedagógusoknak, valótlanságok tömegével próbálják őket a kormány ellen hangolni.

Ha már ön a rezsidíjakat említette, egy zárójeles megjegyzést hadd tegyek: az Eurostat hat nappal ezelőtt vagy körülbelül egy hete hozta nyilvánosságra a kimutatását, hogy Magyarországon voltak a legalacsonyabbak egyébként a rezsidíjak a tavalyi esztendőben.

Mi tehát azon dolgozunk, hogy a magyar pedagógusoknak olyan fizetése legyen, ami közelít ahhoz a társadalmi felelősséghez, amit viselnek, hiszen a magyar gyermekeket nevelik. Önök viszont sajnos ezt akadályozzák, tisztelt képviselő úr. Végre, egyszer valahára beszéljenek már erről őszintén! Sokszor felszólalt, de beszéljen már őszintén, hogy miért akadályozzák a magyar pedagógusok béremelését! Lehet, hogy ellenünk vagy velünk szemben vannak önök, és önök nem szeretnek bennünket  jogukban áll, ez természetes része a politikának , de miért a pedagógusok sanyargatását választották erre, miért a pedagógusoktól próbálják elvenni a béremelésnek ezt a részét ahelyett, hogy ezt ők megkapnák, és méltó fizetést kaphatnának Magyarországon? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage