TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! 2014 januárjában a moszkvai atompaktum aláírásával kezdődött és a mai napig tart a Fidesz energiapolitikai ámokfutása. Jelenleg is él az értelmetlen szélerőmű-tilalom, a zöldenergiát büntető napelemadó, a zöldenergiát vagy a napenergiát használó háztartásokat diszkrimináló hálózati korlátozás, és tovább öntik az állami milliárdokat az eleve elhibázott, ám azóta teljesen ellehetetlenült paksi bővítés projektbe, mintha létezne a világon annyi pénz, amivel életre lehetne lehelni ezt az energetikai szörnyszülöttet.

A magyarázat mindig az volt, hogy a kormánynak csak a biztonságos és megfizethető energiaellátás a fontos, ám ebben a mondatban a „biztonságos és megfizethető energiaellátás” bármikor kicserélhető arra: „Oroszország pénzügyi érdeke”. A „megfizethető”-t mostanában már nem is mondják, annyira nevetséges lenne, a legmagasabb orosz állami érdemrenddel kitüntetett Szijjártó Péter elfuserált gázszerződése nyomán most kétszer annyiért vesszük az orosz gázt, mint hogyha az európai gáztőzsdén vennénk. Ami pedig a biztonságot illeti, Magyarország éppen azt fizeti meg a gyenge forintban, a rekordinflációban, a gazdaság sérülékenységében, hogy továbbra is teljesen kiszolgáltatottak vagyunk az orosz energiaimportnak.

De nézzük sorjában! Magyarországon a legolcsóbb áramot a meglévő szélerőművek termelik, ehhez képest továbbiak építését a kormány betiltotta. Hozzájárul Magyarország biztonságos és megfizethető energiaellátásához a szélerőmű-tilalom? A válasz egyértelműen: nem. Ellenben szolgálja Oroszország pénzügyi érdekeit, hogy a kormány fenntartja a piacot, és fenntartja a piacot az orosz atomnak és gáznak? A válasz egyértelműen: igen.

(15.20)

Szóról szóra ugyanez mondható el a büntetőadóval és a csatlakozási stoppal sújtott napelemekre: magyar érdeket nem szolgál a korlátozás, orosz érdekeket annál inkább.

A legfurcsább azonban az atom. Orbánon és az udvartartásán kívül mindenki számára egyértelmű, hogy a Roszatom nem képes az EU-ban atomerőművet építeni, mégis ragaszkodnak hozzá, hogy ebben a bukott projektben tartsák az orosz céget, akár az eddig Magyarországot védő szerződéses garanciák feladása árán is. Van ebben magyar érdek? Nincs. És orosz érdek? Csak az van. A tények magukért beszélnek. Önöknek, kormánypárti képviselőtársaim, nem Magyarország, hanem Oroszország az első.

Már csak a válaszra lenne szükségünk: hajlandóe az Orbán-kormány a magyar érdekek alapján alakítani az energiapolitikát, és ha igen, mikor oldja fel a szélerőmű-tilalmat, a napelemstopot, és mikor mondja fel végre a teljesítésre képtelen Roszatommal a paksi szerződést? Kérdezem mindezt nemcsak Jávor Benedek és a Párbeszéd-Zöldek, hanem minden felelősen gondolkodó magyar ember nevében, és rettentő kíváncsian várom a válaszát. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage