FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Az orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók valóban embert próbáló nehézségek elé állították a magyar agráriumot.

(15.40)

A kialakult helyzetet tovább nehezíti az a tény, hogy az Ukrajnával határos tagállamokba  ahogy ön is említette , így hazánkba is korábban nem látott mennyiségű gabona és olajos mag érkezik. Emellett azt is meg kell említeni, hogy a teljes körű uniós vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást, mézet is exportál, melyek szintén a magyar termékeket szoríthatják ki.

A magyar kormányzat a többi érintett közép-európai tagállammal összehangoltan és együttesen 2022 ősze óta ad jelzéseket az Unió különböző fórumain, hogy Ukrajna megsegítését úgy kell megvalósítani, hogy az ne okozzon piaci zavart és készletfelhalmozódást a belső piacainkon. A kialakult helyzet orvoslása érdekében március végén már a magyar, lengyel, szlovák, román miniszterelnök és a bolgár elnök is közös levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet miatt.

A magyar kormány következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy az eddigi uniós intézkedések nem járultak hozzá a szolidaritási folyosók tervezett működéséhez, azaz az afrikai és a közel-keleti lakosság élelmiszer-ellátásához, hanem éppen ellenkezőleg, piaci zavarokat okoztak a közép-európai tagállamokban. Mivel az Európai Bizottság eddig semmilyen érdemi segítséget nem nyújtott a magyar gazdálkodóknak, az Agrárminisztérium első körben szigorú ellenőrzéseket rendelt el az Ukrajnából a hazai piacra érkező gabonák esetében, illetve tovább erősítette az importtermékek ellenőrzését, különös figyelmet szentelve a tranzitszállítmányokra annak érdekében, hogy az átszállításra jelölt szállítmányok valóban hagyják el az országot, majd a kormány átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék importjára. A 2023. június 30-áig tartó tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repcére, napraforgómagra, lisztre, étolajra, mézre, illetve egyes húsfélékre is. Magyarország ugyanakkor nem tiltja ezen termékeknek a területén történő átszállítását, azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek.

Több ország közös fellépése, a helyzet súlyossága hatására az Európai Bizottság április 28-án végül meghallotta a kéréseinket, ugyanis megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében. Brüsszel engedett az öt tagállam nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát, és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi búza, kukorica, napraforgó- és repcemag esetében az Ukrajnából történő behozatal tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll. E termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás akkor kerül kivezetésre, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

Az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határ menti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan; csak megjegyzem, nem kis feladat.

A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll. Ebben a helyzetben is csak olyan megállapodásra volt nyitott, amely garantálja az ő érdekeiket. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását, tisztelt képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage