DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciócunamik miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak, ami szerepet játszott abban, hogy Európa-szerte rohamos drágulás ment végbe az élelmiszerek piacán is.

A kormány mindig is elkötelezett volt abban, hogy csökkentse az emberek terheit, ezért vezette be a rezsicsökkentést, rögzítette az üzemanyagok tarifáit, és ezért vezette be a kamatstopot is.

Miután kezdett begyűrűzni az élelmiszer-infláció Magyarországra is, a kormány 2022. február 1-jétől élelmiszerárstopot vezetett be. Az élelmiszerárstop szerint az alapélelmiszereket  mint a kristálycukor, a finomított napraforgó-étolaj, a csirkemell  a 2021. október 15-én alkalmazott, az étkezési burgonya és a tojás esetében pedig a 2022. szeptember 30-án alkalmazott fogyasztói árakon lehet megvásárolni.

A családok számára komoly segítséget jelentenek a kormány árcsökkentő intézkedései, amelyeket a baloldal rendszeresen támad, rendszeresen kritizál. A mindent jobban tudó baloldal azt hangoztatja, hogy ársapka nem kell, a rezsicsökkentés nem kell, a piachoz kell alkalmazkodni. A mindent jobban tudó baloldal szerint tehát, ha a magyar családok többet fizetnek az ársapkás termékekért, az sokkal jobb, mintha azt olcsóbban tudják megvásárolni.

Persze, már meg sem kell lepődni azon, hogy a magyar emberek érdekeire fittyet hány a dollárbaloldal, csak azért, hogy a guruló dollárokért cserébe megfeleljenek a megmondó embereiknek. A kormány azonban több alkalommal is világossá tette, hogy rendkívüli időkben igenis indokoltak a szokatlan megoldások, mert ezek a szokatlan megoldások rendkívül nagy segítséget jelentenek a családoknak. Ezért a kormány 2023. június 30-áig meghosszabbítja az élelmiszerárstopot, valamint az árak további letörése érdekében akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező üzleteket.

Tisztelt Államtitkár Úr! A KDNP egyetért a kormány minden, inflációt letörő intézkedésével, hiszen ezek a magyar családok mindennapi megélhetését teszik könnyebbé. Ezért kérdezem, hogy mit tesz a kormány az élelmiszerárak letörése érdekében. Nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage