GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A tomboló orbáni infláció az utóbbi két évben egyedülálló lehetőséget nyújtott önöknek arra, hogy átverjék a magyar nyugdíjasokat. Olyan elképesztő, történelmi mértékben drágultak az élelmiszerek, a rezsi, illetve más alapvető termékek és szolgáltatások, hogy összesen 2021-ben és 2022-ben 1,5 százalékos nyugdíjemelést tudtak így önök elcsalni, és mindezt úgy, hogy eközben olyan alapélelmiszerek ára duplázódott, sőt nőtt 110-160 százalékkal, mint a tejföl, a kenyér, a sajt vagy a tojás.

Jól hallja, államtitkár úr, önök teljesen szándékosan becsülték alá a száguldó inflációt mindkét évben, hogy kevesebb nyugdíjat kelljen emiatt emelniük, és mindezt a Rákosi-korszak óta nem látott élelmiszer-drágulás kellős közepén. Önök a saját nyugdíjtörvényüket sem voltak képesek betartani, azzal a pénzzel pedig azóta is tartoznak az idős embereknek. Pitiáner módon lenyelték azt a pénzt, ami a brutális drágulás mellett talán sokaknak fel sem tűnt.

A csalás olyan jól sikerült, gondolhatnák önök, hogy idén is folytatni akarják, hiszen az orbáni infláció nem enyhült, sőt a nyugdíjasok bevásárlókosara egyetlen év alatt 52 százalékkal drágult, a rezsi pedig a hétszeresére emelkedett tavaly nyár óta. Ehhez képest álltak elő idén januárban egy alig 15 százalékos emeléssel, pedig a brutális áremelkedés jórészt a 13. havi nyugdíjat is felfalta, elértéktelenítette. Azt a pénzt az idős emberek legnagyobb részben fűtésre, villanyra, ételre vagy benzinre költötték, sokan a puszta túlélésre, államtitkár úr. Döngethetik ugyan a mellüket, de az idős emberek tartalékai lassan elfogynak. Valamit végre tenniük kellene.

A drágulás mértéke olyan gyors, hogy az orbáni infláció ellentételezését szolgáló félévenkénti nyugdíjkorrekció már képtelen betölteni a szerepét. Egyszerűen túl gyors a drágulás, túl gyorsan nőnek az árak ahhoz, hogy a félévenkénti juttatás elegendő legyen a nyugdíjasok tisztességes életszínvonalának megőrzéséhez. Nem hitelezhetik tovább a magyar nyugdíjasok az Orbán-kormányt, mert elfogytak az idős emberek tartalékai. Ki kell fizetni a nyugdíjasoknak, ami a törvény szerint jár nekik, sőt azon felül is segíteni kell őket, különben az orbáni infláció teljesen felfalja a nyugdíjakat. Kérdés, hogy akarnake tenni bármit is.

Éppen ezért kérdezem államtitkár urat: miért a magyar nyugdíjasoknak kell hitelezniük az Orbán-kormányt, és miért nem fizetik ki számukra, ami törvény szerint jár nekik? Miért hagyják, hogy az orbáni infláció tönkretegye a nyugdíjasokat? (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage