TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha megengedi, először az ön politikai életpályájával kezdem a választ, mindjárt megérti, hogy miért. Ön 2002-2010 között volt országgyűlési képviselő ezt megelőzően, kormánypárti országgyűlési képviselő volt. Az akkori főnökét úgy hívták, hogy Gyurcsány Ferenc, a mostani főnökét is úgy hívják, hogy Gyurcsány Ferenc.

Önök megéltek egy válságot; kormánypárti képviselőként ön is megélte. Nagyon érdekes, hogy akkor kormánypártiként azt vallotta, hogy a válságban el kell venni a nyugdíjasoktól, és ön ezt meg is szavazta, és meg is tette. Elvették a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, amikor az önök kormányzása idején válság volt. Nemcsak hogy elvették a 13. havi nyugdíjat, hanem alacsonyabb nyugdíjemelést adtak, mint amilyen mértékű az áremelés volt.

De ugye, ön 13 év után megvilágosodott. Megvilágosodott, amikor ellenzéki képviselő lett újra, és árnyékminiszternek nevezték ki. Az a probléma, hogy lehet, hogy megvilágosodott, hogy válságban  és most csak a nyugdíjasokról beszélünk  a nyugdíjasoktól nem elvenni kell, hanem adni kell, mint amit a jelenlegi kormány, a Fidesz-kormány tesz, azonban számolni a 13 év alatt sem tanult meg, ezért most segítek önnek.

Ön azzal vádolja a kormányt, hogy alábecsülte az inflációt, és elcsalta a nyugdíjemelést. Meg is nevezi, hogy 2021-ben és 2022-ben tette ezt, sőt 2023-ban is erre készül a kormány. 2021-ben a következő történt: január hónapban 3 százalékos emelés, júniusban 0,6 százalékos emelés, majd novemberben 1,2 százalékos emelés, így az éves nyugdíjemelés mértéke 4,9 százalék volt. A KSH fogyasztói árindexe 4,6 százalék. A kettő között van 0,3 százalék az emelések javára, és ha még hozzászámoljuk a 13. havi nyugdíj felét, ami több mint 4 százalék, akkor igazán nem mondhatja azt, hogy a kormány elcsalt bármilyen nyugdíjemelést.

De nézzük 2022-t: januárban 5 százalék, júliusban 3,9 százalék, novemberben 4,5 százalék, az éves infláció mértéke 14,5 százalék. Ha ehhez még hozzáadjuk a teljes 13. havi nyugdíjat, ami 8,3 százalék emelés, akkor nyilvánvaló, hogy a válságidőben, háborúidőben, a szankciós infláció idejében is a nyugdíjemelés mértéke jelentősen megemeli, megnöveli…  vagyis nagyobb mértékű, mint az áremelés mértéke.

És így volt ez 2023 januárjában, amikor 2,5 millió nyugdíjas kapott 15 százalék mértékű nyugdíjemelést, és természetesen ebben az évben is megkapta a 13. havi nyugdíjat. A kormány 2010 után vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét, megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Ezt eddig minden évben teljesítette 2022-ig, és 2023-ban is teljesíteni fogja.

(16.00)

Tehát az ön vádaskodása teljesen megalapozatlan, nem is tudom, hogy miért mond ilyeneket a parlamentben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage