DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kormány fontosnak tartja, hogy ismertesse az álláspontját a kiemelt ügyekben. Ezt sokféle módon teszi: sajtótájékoztatón, tájékoztató kampányokkal vagy éppen az ön által kifogásolt hírlevél segítségével. Ön azt is kifogásolja, hogy az egyik ilyen e-mailben a kormány harmadik világháborúval, ahogy ön fogalmaz, riogatott.

Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet az, hogy a szomszédos országban háború zajlik, és eddig 39 ország döntött úgy, hogy halálos eszközöket szállít a hadszíntérre. Tehát innentől kezdve ez már nem egy lokális, kétoldalú konfliktus, és minden esély megvan rá, hogy világháborúvá szélesedjen. Ha jobban megfigyeli, a fegyvert szállító vagy fegyverbe szólító érvelés is hasonló, mint 1914-ben volt: ha hamar küldünk fegyvert, ha minél több fegyvert küldünk, akkor hamar vége lesz a háborúnak. Mi ezzel nem értünk egyet, mert szerintünk akkor lesz hamar vége a háborúnak, ha béketárgyalások kezdődnek.

Azért is tartjuk fontosnak a kormányzati álláspont bemutatását, mert van másféle álláspont is. Az Európai Parlament például sok-sok fegyvert küldene, és nem akar béketárgyalást. Olyan álláspont ez, amely egyébként az önökéhez van közel, akik fegyvereket és katonákat is küldtek volna, hiába próbálják ezt letagadni. Ha egyébként megint megpróbálnák letagadni, akkor mindenkinek ajánlom a figyelmébe, hogy hogyan is szavazott pár nappal ezelőtt a békehatározatra. Az egész baloldal gyakorlatilag nem támogatta. (Dr. Lukács László György: Orbán Viktorral együtt!)

Most lehet, hogy önök nem így vannak vele, de az álláspontok és a vélemények sokszínűsége a demokrácia lényegéhez tartozik. Fontosnak tartjuk, hogy az állampolgárok minden közéleti szereplő álláspontját megismerjék, aztán majd eldöntik, hogy ezek közül mit támogatnak, és mit nem. A kiküldött e-mailek ebben játszhatnak szerepet. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy csak azok kapnak ilyen e-mailt, akik erre külön felhatalmazást adtak, és ha valaki nem szeretne ilyen tájékoztatást kapni, akkor leiratkozhat a törvény adta lehetőségeknek megfelelően.

Csak halkan teszem hozzá, hogy ez a gyakorlat éles ellentétben van az önök gyakorlatával. A kampányban a baloldali pártok úgy küldtek kéretlenül tömeges üzeneteket állampolgároknak, hogy ők meg sem adták az elérhetőségeiket, és az a cég állt az egész mögött, amelyhez ömlöttek a külföldi támogatások. Ha tényleg ennyire fontosnak tartja ön, ha tényleg ennyire fontosnak tartják az adatvédelmi vonatkozásokat, akkor nem folytattak volna ilyen gyakorlatot, vagy legalábbis öntől is láthattuk volna, hogy a gyakorlat megállítására, megszüntetésére szólítja fel a feleket.

De ami ennél is fontosabb: a kormány továbbra is minden lehetőséget megragad arra, hogy a békét célzó álláspontját bemutassa határainkon belül és a nemzetközi színtéren is. Az, hogy a háborúba sodródást jobban támogató baloldali pártoknak ez nem tetszik, ilyen előzmények után ezen egyáltalán nem lepődünk meg. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage