BARCZA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A harmadik világháború reális veszély, a konfliktus aggasztó, és veszélyben van a biztonságunk. Ezekben a vészes időkben fontos, hogy Magyarország elkötelezze magát a béke mellett, ezért is fogadtuk el a Fidesz és a KDNP képviselői által benyújtott békepárti határozatot, melyet a dollárbaloldal képviselői nem szavaztak meg.

(16.20)

A szavazáson tehát kiderült, hogy a Gyurcsány vezette baloldal háborúpárti és az is marad. Továbbra sem a magyar érdekeket képviselik, hanem végrehajtják, amit a finanszírozóik elvárnak tőlük a dollármilliókért cserébe. A baloldal a háború folytatása mellett van, bebizonyították, hogy fontosabb számukra a finanszírozók akarata, mint a magyar emberek érdeke. Az ország megvédésében, ahogy eddig sem, úgy továbbra sem lehet rájuk számítani, mindamellett pedig továbbra is azon dolgoznak, hogy hogyan tudnak ártani Magyarországnak Brüsszelben.

Az elmúlt két hónapban újabb szankciókat hirdettek Brüsszelben, és világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szinthez, a brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak, melyek következtében Magyarország 4000 milliárd forinttal többet költött energiára 2022-ben, mint 2021-ben. Ezt a pénzt Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből ezekkel a szankciókkal. (Arató Gergely: Nem kellett volna Putyintól gázt venni.)

A polgári kormány már számos intézkedést hozott a családokért, a vállalkozásokért és a munkahelyek védelméért. Példaként említhető, hogy 2023-ban is marad a rezsicsökkentett ár az átlagos fogyasztásig, így egy család havi 181 ezer forintot spórol, mely Európában egyedülálló. Itt fontos azt megemlíteni, hogy az egész Európai Unióban a rezsicsökkentett árakon keresztül a magyar kormány költi a legtöbbet rezsitámogatásra, mellyel nagy terhet vesz le a magyarok válláról. (Arató Gergely: Képzeletben!)

A kormány megemelte a minimálbért és a garantált bérminimumot, 2010-2023 között a minimálbért háromszorosára növelte, melynek eredményeként ma Magyarországon magasabb az átlagbér, mint Gyurcsányék idején volt. Visszaállításra és kifizetésre került a 13. havi nyugdíj úgy, hogy ez a költségvetési hiányt nem fogja növelni. Lakossági kamatstop van érvényben, ami 350 ezer családot véd, valamint kamatstop van a diákhiteleken, ami 200 ezer diákot véd.

Mindezek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy hogyan segíti a magyar kormány a családokat és a vállalkozásokat ezekben a nehéz gazdasági helyzetekben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage