DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A szomszédban zajló háború és arra hozott hibás szankciók következtében (Arató Gergely: Amit megszavaztatok!) energia- és inflációs válság alakult ki Európában, az egekbe szöktek az árak. A magyar kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború és a szankciók árát. A kormány célja, hogy a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a teljes foglalkoztatottságot, kivédje a recessziót és az év végéig egy számjegyűre csökkentse az inflációt, biztosítsa a családok, a nyugdíjasok, a kis- és középvállalkozások védelmét. Ennek érdekében mintegy húsz intézkedést fogadott el korábban a kormány, melyből tíz a vállalkozásokat, munkahelyeket védi, másik tíz intézkedés pedig a családokat, a nyugdíjasokat. Az adatok rávilágítanak, hogy az intézkedések működnek, védik a teljes foglalkoztatottságot, a kormányzati intézkedések új munkahelyek létrejöttét is elősegítik.

A vállalkozások és munkahelyek védelméért hirdettük meg az energiaintenzív feldolgozóiparban aktív kis- és középvállalkozások támogatását, a Széchenyi-kártya programot, a gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó hitelgarancia programot. Az intézkedések részét képezi a Baross Gábor újraiparosítási program, jelenleg 1000 milliárd forint keretösszeggel, és a kkv-kra kiterjesztett kamatstop.

Megdupláztuk a munkába járási támogatást, a bérköltség 50 százalékával támogatjuk azt a vállalkozást hat hónapon keresztül, mely 25 év alatti vagy legalább egy hónapig munkanélküli álláskeresőt felvesz. A kormány döntött arról, hogy a mikrovállalkozások számára az átlagfogyasztás felett 165 forintról 70 forintra csökkenti a kilowattóránkénti áramárat az eddigi kedvezmények megtartása érdekében.

A rezsicsökkentés kiterjesztésére azért van szükség, hogy a gazdaságnak ne kelljen elviselhetetlen terheket fizetnie, a kisvállalkozások működését pedig az energiaárak alapvetően befolyásolják. A magyar családokat megvédjük a szankciók miatt megnövekedett rezsiáraktól, ’23-ban is marad a rezsicsökkentett ár az átlagos fogyasztás mértékéig.

Megemeltük a minimálbért és a garantált bérminimumot, 2010-23 között a minimálbér háromszorosára nőtt, 2010-hez képest a bérek 2,7-szeresére növekedtek. Élelmiszerárstopot vezettünk be, megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása az árverseny fokozása és az infláció csökkentése érdekében, a kormány a legújabb intézkedésével pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére húsz termékkör esetében. Megköszönve figyelmét, kérem, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage