DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Történt néhány héttel ezelőtt, hogy egy egyetemi professzor a saját szakterületén, amelynek évtizedek óta kutatója, nemzetközi hírű, elismert művelője, előadást akart tartani a saját egyetemén. Valljuk meg őszintén, hogy ez idáig nem olyan hír, amit meg kellene jeleníteni a magyar Országgyűlés plenáris ülésén és a kormányhoz fordulni.

Az már sokkal inkább, hogy ez az ember, egyébként egyetemének korábban volt választott rektora, még egyszer mondom, vegyészprofesszorként nem most találta ki azt a témát, amivel foglalkozni kívánt egy előadásában, hanem évtizedek óta művelője, szakértője, nemzetközi hírű ismerője. Történetesen ez most kapcsolatban áll az akkumulátorral, az akkumulátorgyárakkal, de nem azért kezdett el vele foglalkozni, mert önök most akkumulátorgyárakat akarnak létesíteni, hanem mert évtizedek óta ez a szakterülete.

Ennek az embernek, ennek a professzornak az előadását az egyetem dékánja betiltotta arra tekintettel  idézem , hogy „nem adnak teret olyan programnak, ahol aktuálpolitikai kérdések szerepelnek”. De hát ez az ember évtizedek óta ezzel foglalkozik! Ráadásul néhány nappal korábban a kormány egy minisztere, Nagy Márton miniszter úr „A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra” címmel ugyanezen egyetemen előadást tartott; természetesen tarthatott. Önnek mi erről a véleménye? (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage