VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Néhány héttel ezelőtt, ha jól emlékszem, már volt egy csörténk itt az azonnali kérdések kapcsán, amikor is szóba került a felsőoktatás modellváltása. Akkor számomra világossá vált, azt nem mondanám, hogy teljesen, de hogy a szakmai véleményünk eltér a hazai felsőoktatás jelenéről és jövőjéről, az egészen biztos.

Nem vitatom, hogy korábban, az önök kormányzása alatt az állami fenntartású hazai egyetemek és főiskolák, ahogyan most is, az elmúlt évtizedekben is mindent megtettek a magas minőségű oktatás érdekében, mégis az a meggyőződésünk, hogy a hozzájuk fűzött reményeket nem tudták beváltani, nem sikerült a korábbi modellben jelentős pozíciójavulást elérniük, így mi indokoltnak tartottuk a változtatást.

Én őszintén sajnálom, hogy ön mint oktatási szakember akkor is hangot adott annak, hogy nem fogadja el a változtatás szükségességét, nem ért egyet a modellváltással, pedig jól láthatóan  statisztikai tények is ezt igazolják  sikeres volt az egyetemi modellváltás, és igenis versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban. Megállapíthatjuk, hogy most a magyar felsőoktatás autonóm, kiszámítható és átláthatóan működik, és nagyon is versenyképes felsőoktatási intézmények jöttek létre, amit az is bizonyít, hogy idén 126 449-en jelentkeztek az immár teljesen elektronikus felvételi eljárás keretében valamelyik magyar felsőoktatási intézménybe. Ez is mutatja, hogy a felvételi rendszer 27 százalékkal növelte a jelentkezői számot, és minden alaptalan támadás ellenére nagyobb arányban, mintegy 29 százalékkal többen választottak modellváltott egyetemeket.

A következő válaszomban rátérek majd kérdésének a második részére is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage