DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Jelzem, hogy ez a felszólalás nem mentő- és nem mentőszolgálat-ellenes felszólalás, mindannyian tisztelettel adózunk az előtt a munka előtt, amit a járvány időszakában vagy most, a háziorvosi ügyeleti átalakítás tekintetében is végeznek, viszont amellett, hogy aggódunk a mentődolgozókért és a betegekért, fontos, hogy mi, a közvéleményt formáló és a közvélemény előtt megnyilvánuló politikusok azért mégis beszéljünk olyan témákról, amelyek problémaként merülnek fel.

Az utóbbi napokban, hetekben a kiérkezési ügy, a budaörsi sajnálatos eset borzolta a kedélyeket. Az egyikben egy régebbi ügyről van szó, talán több mint egyéves, amelyben a család azt állítja, hogy olyan későn érkezett a mentő hozzájuk, hogy a hozzátartozójuk lényegében elvérzett a kórházba szállítás során. Ebben az esetben bírósági eljárásra vár és döntésre vár majd az ügy, hogy valójában ki hibázott. De van egy frissebb eset is, amelyben egy orvos osztotta meg azt a véleményét, miszerint az ő hozzátartozójához is késlekedve ért ki a mentőszolgálat.

Kívülállóként nyilvánvalóan nagyon nehéz ebben dönteni, és azt sem várhatjuk, hogy mindig egy bírósági eljárás, egy hosszú bírósági eljárás során lássuk meg, hogy valójában mik is voltak az okok, illetve indokok. Éppen ezért merül fel, és ezért kell megkérdezni a kormányzatot, hogy láte lehetőséget arra, illetve vane annak lehetősége, hogy olyan országos szervezet jöjjön létre, vagy legyen olyan szerv, amely a mentőszolgálat munkavégzésének a feltételeit, az ott végzett munkának a minőségét objektíven meg tudja ítélni, hogy az ne csak a szervezetrendszeren belüli folyamat és döntéshozatali pont legyen, hiszen rendszeresen vitában, illetve ellentmondásban állnak a hozzátartozókkal, illetve más szervezetekkel, hanem legyen olyan, aki ebből objektíven le tudja vonni a következtetéseket pontosan azért, tisztelt államtitkár úr, hogy ezzel is védjük a mentődolgozókat, és segítsünk ezekben az ügyekben a döntésben.

Tehát vane arra szándéka a kormánynak, hogy létrehozzon egy ilyen szervezetet, láte lehetőséget arra, hogy a mentőszolgálat fölötti szakmai gyakorlatot egy független szervezet tegye, és ha igen, ez milyen formában valósulhat meg? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage