RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A látleletben, hogy mi a legfontosabb kérdés, abban egyetértünk: a pedagógusok béremelése  ez teljes mértékben nyilvánvaló mindenki számára. Volt korábban egy 50 százalékos béremelés. Nyilván mindenki látja a háborús inflációt, mindenki látja a szankciók következményeit, ami nyilván a pedagógusoknak is nehezíti a helyzetét. Ezért égetően fontos, mindnyájunk számára, hogy emelkedjen a pedagógusok bére.

Mi egy olyan megállapodást fogadtunk el az Európai Unióval, hogy visszamenőlegesen, az idei év, 2023. január 1-jével visszamenőlegesen nőjenek a pedagógusbérek, nem is kis mértékben, jóval 20 százalék fölött. Ebből 10 százalékos részt tudtunk a költségvetésből megelőlegezni, de abban a pillanatban, ha végre mind az Európai Unió, mind a magyar baloldal abbahagyja a blokkolását a saját forrásainknak, a magyarok pénzének, ami a költségvetésnek is része, de az európai uniós közös költségvetésből származik, abban a pillanatban 561 ezer forintra tud emelkedni a pedagógusok átlagbére, a jövő évi bér pedig 681 ezer forintra, pontosan azért, hogy kifejezzük a bérben is a megbecsültséget, és aztán elérjük a célértéket, a körülbelül 800 ezer forintos értéket 2025-re, és azután 2030-ig ezt az értékén megőrizzük.

Tehát amit ön mondott, hogy ahogy a bérek növekednek, úgy nőjön a pedagógusbér, ez a garancia benne van a mi javaslatunkban; ez 800 milliárd forint EU-s forrást és 5600 milliárd forint hazai költségvetési forrást tartalmaz. Tehát ez a legfőbb célunk, és rajtunk nem múlik. Tényleg olyan rendszert hoztunk létre, amelyben nem járhatnak rosszul a pedagógusok, úgyhogy pénzt nem veszíthetnek, de időt veszíthetnek, és a baloldal láthatóan folyamatosan ezen dolgozik. Gyurcsány Ferenc be is ismerte, Molnár Csaba mondta, hogy erre büszke is, hogy ezt a munkát végzi.

Ami a tanárok szabad keretét jelenti a tanítás kapcsán, 10-ről 20 százalékra növelte az új NAT azt a részét az oktatási tartalomnak, amelyet a pedagógusok maguk választhatnak meg, pontosan azért, hogy ezáltal is a szabadságuk nőjön.

Ami pedig a munka alóli szabadságot illeti, tehát a szabadsággal töltött napok számát, nem is értem, hogy ön hogyan beszél csökkenésről, amikor 46-ról 50-re nő a javaslat szerint a pedagógusok szabadsága, tehát egyáltalán nem csökkenésről, hanem növekedésről van szó. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Innen folytatom majd tovább az egy percben. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage