SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Orbán Viktor 2010-es ígérete ellenére Magyarországon az elmúlt 13 évben fokozatosan leépült az állami környezet- és természetvédelem, megszűntek a független intézményei, a szakmai irányítása, a tekintélye. A korábban önálló környezetvédelmi hivatalok mára a fideszes kézi vezérlés alatt álló kormányhivatalok főosztályaivá degradálódtak, és gyakran sajnos bólogatnak a leginkább természetpusztító kormányzati beruházásokra is.

De hogy valami még megmaradt az eredeti, egykori természetvédelmi intézményhálózatból, az leginkább a nemzeti parkok áldozatos munkájának köszönhető. Sorozatos pénzelvonások és hatáskörszűkítés közepette a nemzeti parkok munkatársai még mindig küzdenek azért, hogy az ország természeti örökségéből valamit a következő generációknak is át tudjunk adni. Nekik köszönhetően ma még vannak természetes élőhelyek és védett fajok az országban  egyelőre még vannak. A hozzám eljutott információk szerint ugyanis nem nyilvános, úgynevezett 4000-es kormányhatározattal 135 munkatárs elbocsátását írták elő a nemzeti parkok számára. Pedig a természetvédelmi őrökre már ma is akkora terület jut, amelynek az érdemi ellenőrzése szinte megoldhatatlan. Egy ilyen leépítéssel sérülne a feladat ellátása, sérülne az egészséges környezethez való alkotmányos alapjog is.

Államtitkár úr, ezt ön is tudja: ez egyértelmű megszorítás. Szeretném tudni, jól érteme, hogy arra van pénz, hogy mondjuk, 58 milliárd forinttal az állam beszálljon Tiborcz István ingatlan-tőkealapjába, vagy esetleg 660 milliárddal a Vodafone-ba, de a felbecsülhetetlen értéket őrző természetvédelmi őrök fizetésére már vajon tényleg nincs pénz? Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, tervezneke ilyen elbocsátásokat a nemzeti parkokban  tehát ismétlem: nagyjából 135 emberről van szó , és valóban vane ilyen nem nyilvános kormányhatározat, amelyben erről a drasztikus létszámleépítésről rendelkeztek.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage