FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Megértem az ön aggódását, de alaptalan, szeretném mondani, és néhány számmal szeretném ezt alátámasztani.

Az elmúlt évtizedben a nemzetipark-igazgatóságoknál dolgozó munkavállalók száma megduplázódott, 693 főről 1350 főre emelkedett. A nemzetipark-igazgatóságok éves költségvetése az elmúlt évtizedben megnégyszereződött, a pályázati tevékenységhez kötődő forrásokkal együtt ez mintegy 20 milliárd forint, miközben 2010-ben még csak 4,5 milliárd forinttal gazdálkodtak. Az elmúlt évtizedben mintegy 90 milliárd forint összértékű, 336 egyedi beruházás révén összességében több mint 300 ezer hektáron javítottuk, illetve javítjuk az élőhelyek állapotát, és biztosítjuk a természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételeit. Többévnyi szakmai előkészítés és egyeztetés eredményeképpen az Európai Bizottság 2022 decemberében hivatalosan is jóváhagyta a 2027-ig tartó időszakra szóló KEHOP+ programot, amely természetvédelmi fejlesztésekre újabb 42 milliárd forintot biztosít.

A fentiek ismeretében látható, hogy hazánkban a természetvédelem megbecsültsége az elmúlt évtizedben jelentős fejlődést tudhat maga mögött, szellemiségében, szakmaiságában, infrastrukturális elemeiben látványos előrehaladás történt.

(17.10)

Például a Századvég Konzorcium közelmúltbeli közvélemény-kutatása alapján 2018-ban a megkérdezettek 78,5 százaléka hallott a hazai nemzeti parkokról, ’21-ben már 93,9 százalék adott erre pozitív választ. Ez a 15 százalékos emelkedés bizonyítja azt, hogy ennek eredményei, a szolgáltatások minősége a lakosság számára is kézzelfogható és élményekben gazdag. Folytatni fogom még egy percben. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage