KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abban, azt gondolom, mindannyian egyetértünk, hogy a gyermek védelme és jólétének erősítése egy közös célkitűzés, amely célkitűzést nem pusztán szavakban, de tettekben is szolgálni kell. Ennek érdekében nyújtottam be az LMP részéről, nyújtottuk be azt a határozati javaslatunkat, amely a szociális, gyermekjóléti ágazat megerősítését szolgálta volna, többek között az eredeti, 1997. évi XXXI. gyermekvédelmi törvény általános felülvizsgálatát, a benne foglalt támogatások, normatívák emelését, a szociális dolgozók bérének emelését és számos más pozitív intézkedést. Ezt ugyanakkor a bizottsági szakaszban a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták.

Van egy másik gyermekvédelmi csomagunk is, amely hamarosan jön bizottsági tárgyalásra, illetve remélhetőleg a tisztelt Ház elé, ami további, gyermekvédelmi törvényen túli javaslatokat fogalmaz meg, így például a különböző pályaalkalmassági vizsgálatok bevezetését, szülői tájékoztatási programok indítását vagy éppen a közösségi média átfogó szabályozását, a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát, illetve erősítését.

Ezen belül is kiemelten foglalkoznánk a TikTok nevű közösségi videómegosztó platform szabályozásával. Mi azt gondoljuk, hogy ezen a platformon káros tartalmak jelennek meg, éppen ezért a 18 éven aluli fiatalok számára meg kellene tiltani az ezen platformhoz való hozzáférést. A TikTokon olyan tartalmak jelennek meg, ami általában is megvalósít egy vizuális környezetszennyezést, de ezen túl sajnos egyre gyakrabban hallunk róla, hogy olyan tartalmak jelennek meg, amelyek kifejezetten károsak a fiatalok részére, szexualitással, erőszakkal és egyéb különböző káros dolgokkal kapcsolatos tartalmak. Úgy látszik, hogy ez a szolgáltató nem képes kiszűrni ezeket a tartalmakat, ezekhez a káros tartalmakhoz sajnos a fiatalok hozzáférnek, ezért be kell tiltani a TikTokot 18 éven aluliak számára.

Kérdezném erről a kormány álláspontját, támogatjáke ezt a betiltást. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage