VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésével kapcsolatos gyermekvédelem köre nem a kulturális és innovációs tárcához tartozik a kormányzati szerkezetben, hanem az Igazságügyi Minisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz.

Ugyanakkor abban teljes mértékben egyetértünk, hogy a gyermekeink védelme az egyik legfontosabb kérdés jelenleg is az országban. Ezért is dolgozunk a gyermekvédelmi szabályok további szigorításán, mert abban hiszünk, és azt valljuk, hogy hazánkban a gyermek szent és sérthetetlen, Magyarországnak kell rendelkeznie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerével.

Az elmúlt hónapok pedofilbotrányai is egyértelműen jelzik, itt az idő, hogy megálljt parancsoljunk a folyamatnak, fontos húzni egy vonalat, és kiállni a hagyományaink, az erkölcsi értékeink mellett, amelyekből semmi áron sem engedünk, hiszen újabb és újabb generációk lelki egészsége a tét. Azt viszont szeretném azért elmondani, hogy az LMP két évvel ezelőtt nem szavazta meg a kormány gyermekvédelmi törvénycsomagját, így ilyenkor egy picikét a hitelességi kérdésekben mindig látok egy kis rést.

A rendelkezésemre álló idő pedig nem teszi lehetővé, hogy pontról pontra átbeszéljük azokat a javaslatokat, amelyek az önök határozati javaslatában szerepelnek, de példaként ajánlom a figyelmébe, amit említett is az imént a kérdésében, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak kellene alávetni azokat, akik gyermekekkel foglalkoznak, hogy például a nevelőszülői tevékenység megkezdése előtt már létezik ilyen kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Innen folytatnám majd. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage