DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 27-én megtárgyalta a köztársasági elnök átiratát, melyben megfontolásra visszaküldte az „Egyetemes Postaegyesület Alapokmánya Kilencedik, Tizedik és Tizenegyedik Pótjegyzőkönyvének, az Egyetemes Postaegyesület Egyetemes Postaegyezményének a 2012. évi dohai kongresszuson aláírt módosítása és Zárójegyzőkönyve, a 2016. évi isztambuli kongresszuson aláírt módosítása és Zárójegyzőkönyve, a 2018. évi addisz-abebai kongresszuson aláírt módosítása és Zárójegyzőkönyve, a 2019. évi genfi kongresszuson aláírt módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege és Második Kiegészítő Jegyzőkönyve, valamint a 2021. évi abidjani kongresszuson aláírt módosítása és Zárójegyzőkönyve kihirdetéséről” szóló törvényjavaslathoz készített és kialakított álláspontját.

A bizottság a köztársasági elnök észrevételeinek figyelembevételével a határozati házszabály 78. § (3) bekezdése alapján módosító javaslat benyújtásáról döntött. A köztársasági elnök átiratát, valamint az ezzel összefüggésben benyújtott módosító javaslatot a bizottság 36 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon 1967-ben hirdették ki az Egyetemes Postaegyesület Alapokmányát, zárójegyzőkönyvét, az egyesület általános szabályzatát, valamint annak zárójegyzőkönyvét. Egy ilyen nagy múltú és globális feladatot ellátó intézmény jogi szabályozását időről időre az adott kor kihívásainak megfelelően kell felülvizsgálni. Az előttünk fekvő nemzetközi szerződésben foglalt jegyzőkönyvek és pótjegyzőkönyvek rendelkeznek többek között az úgynevezett szűkebb körű egyesületek létesítéséről, a különmegállapodásokról, magáról az egyesület kiterjedéséről és céljáról, a kivételes kapcsolatokról, a postai biztonságról, valamint az Egyetemes Postaegyesület és az ENSZ közötti kapcsolatokról. Rendezik az egyesület pénzügyi és működési hátterét és az esetleges tagországi kilépések esetét is.

(17.40)

Jelen törvényjavaslatot az Országgyűlés 2022. október 25-én elfogadta, de azt 2022. november 4-én a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte. Észrevételeinek figyelembevételével a Törvényalkotási Bizottság nyolc pontból álló módosító javaslatot nyújtott be, melyek egytől egyig jogtechnikai módosító vagy kiegészítő rendelkezések. Ezek alapján, ahogyan a bizottsági ülésen is, kérem, hogy a javaslatot támogassák. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage