VARJU LÁSZLÓ, a Törvényalkotási Bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A törvény vitájának menetében többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy többet kell tenni annál, mint ami jelenleg a törvényben megvan. Már csak azért is, mert az a helyzet, ami településeken kialakult a gyakori csőtörések miatt, számos problémát vetett fel. Ezekre a problémákra önmagában az a válasz, hogy egybekényszeríteni és lényegében megzsarolni a településeket, hogy a vagyonukat adják át, önmagában nem válasz. Ráadásul ezeknek a társaságoknak a lefolytatott egyeztetésben elmondott véleményükből semmit nem fogadtak el. Éppen ezért azokat a szakmai és civil szereplőket, akik összefogtak, figyelembe kellett volna venni. A vízellátás összeomlásának veszélye ma közbeszéd, például már a vízszivárgásnál vagy a szennyvízszivárgásnál példákat lehet sorolni településeknél, hogy egyébként mi az, ami probléma.

Kormányzati szinten most, ugye, államtitkár úr személyében, látva az óriási problémát, ez megjelent, de az ezzel kapcsolatos valódi társadalmi egyeztetés nem indult el. Éppen ezért a víziközmű-hálózat állapotának átfogó felmérésére van szükség, és önmagában a vízdíjadó terhelésének átstrukturálásával foglalkozni kell.

Kisebbségi véleményben továbbra is arra hívom fel a figyelmet, hogy igenis a csőcserét, a hálózatbővítést, az erre vonatkozó programterv ütemezését, finanszírozását el kell készíteni, de ezt önök idáig nem tették meg. Eközben pedig az államosítás helyett az önrendelkezés megerősítésére lenne szükség, hogy azok, akik szolgáltatóként ezt tudják végezni, meg is tudjanak maradni.

Önök ezt nem teszik, ezért a kisebbségi véleményben ezt megfogalmaztuk, és ennek alapján továbbra is azt mondom, hogy ez így, ebben a formában nem támogatható. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage