DÓCS DÁVID (Mi Hazánk): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Ahogy az előttem szóló képviselőtársam is elmondta, a víz a jövő egyik nagy kérdése és megoldandó feladata, hiszen láthattuk az elmúlt évben és láthattuk az elmúlt évtizedekben, hogy a nem túl helyes vízgazdálkodás és a víziközművagyonnak, illetve infrastruktúra-hálózatnak az elhanyagolása milyen problémákhoz vezethet, hiszen tudjuk jól, hogy ennek a víziközművagyonnak a közel 50 százaléka a műszaki élettartamán már túl van, rendkívül rossz állapotú.

Éppen ezért a víziközműszektorban dolgozóktól kapott információink alapján elmondható, hogy napi szintű problémával találkozhatunk, és napi szintű probléma az, hogy ezeket a víziközműrendszereket karban kell tartani, illetve a spontán meghibásodásokat gyakorlatilag napi szinten kell helyreállítani és kieszközölni. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt elég forrás fordítva erre a kiemelten fontos célra, hiszen akár az ENSZ Közgyűlése 2010-ben kimondta, hogy a tiszta víz és az ivóvíz mindenki alapvető emberi joga, illetve Magyarország Alaptörvénye is így rendelkezik a P) cikkelyben. Úgy gondolom, hogy ez sajnálatos módon ma Európa szívében, Magyarországon sem biztosított mindenki számára, hiszen láthattuk, a tavalyi aszály volt a főpróbája ennek, amikor gyakorlatilag a vízhiányt itt Európa szívében, a Kárpát-medencében is megtapasztaltuk, nem valahol Afrikában vagy a Közel-Keleten, hanem tényleg itt a Kárpát-medencében. Ez abból a hibás hozzáállásból következhet, hogy egész egyszerűen a medencénkből, a Kárpát-medencéből több vizet engedünk ki, mint amennyi beérkezik.

Éppen ezért kicsit abszurd, amikor a kormány itt az engedély nélkül létesített kutak összeírását, regisztrációját tervezi, majd aztán ezt esetleg egy későbbi adóvonzattal is párosítja. Ha ezt akkor tenné, amikor hazánk vízgazdálkodása és a víziközművagyon teljesen rendben lenne, akkor még érthető is lenne, hogy a mindenkori kormány féltve tekint a vízkészletünkre és a vízbázisunkra, ám láthatjuk ezt a kettősséget, hiszen az egyik oldalon azt látjuk, hogy pontosan az elhanyagoltság az, ami jellemzi a víziközművagyont és egyébként az országunk vízgazdálkodását is, míg a másik serpenyőben pedig azt látjuk, hogy igazság szerint indokolatlanul fölösleges kiadásokra próbálja a magyar lakosságot rákényszeríteni. Bár jó hír, hogy ma a mezőgazdasági bizottsági ülésen megtudhattam bizottsági elnök úrtól, hogy az Agrárminisztérium nyomására, illetve maga a miniszterelnök úr is úgy nyilatkozott, hogy ő a legnagyobb élharcosa annak, hogy a kutakat ne kelljen különadóval, illetve külön illetékekkel és kiadásokkal sújtani, jobban mondva: a kutak tulajdonosait. Mi ennek kiváltképp örülünk, hiszen mi egy aláírásgyűjtést is indítottunk országszerte, ami igen népszerű, hiszen nem szeretnék a magyar emberek sem, ha még több bőr lenne lehúzva róluk.

Ez úgy kapcsolódik az egész víziközművagyonhoz, hogy egész egyszerűen ezt a víziközművagyont most államosítani akarják, hiszen láthatjuk, hogy az önkormányzatoknak egy ultimátum formájában felajánlották, hogy vagy átengedik az állam részére, vagy pedig különböző szankciókat fognak ellenük életbe léptetni, ami, azt gondolom, hogy jelen pillanatban nem túl aktuális és nem túl időszerű, hiszen az önkormányzatok jelen pillanatban is rengeteg problémával küszködnek. Köszönhető ez az alulfinanszírozottságuknak, köszönhető ez annak, hogy az elmúlt években egész egyszerűen hibás politikát folytatott a kormány akkor, amikor mondjuk, egy Covid-mizéria kapcsán az önkormányzatok vállára tett pluszterheket, nem pedig levett róla, illetve akkor, amikor saját adó elvonását is kezdeményezték, és az önkormányzatok így igen nagy bevételkiesést szenvedtek el. Ez tapasztalható és kézzelfogható a víziközműrendszer karbantartásában avagy karban nem tartásában is, hiszen ezekből a lecsökkentett bevételekből erre már végképp nem futja. Viszont az egészen nonszensz, hogy ezt a vagyontárgyat az állam el akarja úgy venni az önkormányzatoktól, hogy még az ezzel kapcsolatos költségeket az önkormányzatokkal akarja megfizettetni.

Éppen ezért, ahogy már az előzőekben is elmondtam, egész egyszerűen a Mi Hazánk Mozgalom azt az álláspontot képviseli, hogy a kormány először tegye helyre az ország vízgazdálkodását, tegye helyre a víziközművagyont különböző átcsoportosított forrásokkal, és azután lehet bármilyen más hozzászólást vagy bármilyen más törekvést megfogalmazni, hiszen mi úgy látjuk, hogy jelen pillanatban egy kicsikét olyannak tűnik, mintha a csík megelőzte volna a repülőt.

Éppen ezért mi azt szeretnénk, hogyha a víziközművagyonra jelentős forrásátcsoportosításokat hajtanának végre, hiszen ha tovább romlik ezeknek a hálózatoknak a minősége, illetve az állapota, akkor nagyon sok helyen akár az egészséges és a mindenki számára biztosított ivóvízellátás is problémás lehet és veszélybe kerülhet. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Szabadi István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage