ILLÉS BOGLÁRKA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 27-én megtárgyalta a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság Kormánya között Budapesten, 1986. évi november hó 24. napján aláírt, a magyar-csehszlovák vasúti forgalom szabályozásáról szóló Egyezmény megszüntetéséről szóló T/3087. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 33 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat célja a magyar-csehszlovák vasúti forgalom szabályozásáról szóló egyezmény közös megegyezéssel történő megszüntetése, melyet a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság Kormánya kötött még 1986. november 24-én  tehát jobb később, mint soha. Az 1986-ban megkötött egyezmény szabályozta a Magyarország és a jogutód Szlovákia közötti vasúti határforgalmat. Az egyezmény azonban mára már elavult, nem alkalmas a két EU-tagállam viszonyának kezelésére, új egyezmény megkötésére pedig nincs szükség, hiszen az uniós jog egyértelműen rendezi a vasúti határforgalmi egyezmények által szabályozott kérdéseket. Az egyezmény hatályon kívül helyezése a 2003. október 9-én Pozsonyban, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között megkötött közúti, vasúti és vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló egyezményben foglaltakat nem érinti.

A Törvényalkotási Bizottság módosító javaslatot nem tárgyalt, saját módosítási szándék nem érkezett. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage