DR. VEJKEY IMRE (KDNP), a Törvényalkotási Bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 27-én tartott ülésén megtárgyalta a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló T/3314. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. OGY határozat 46. § alapján 26 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 6 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat két fő tárgykört fed le. Egyrészt kialakítja a kiberbiztonsági tanúsítás hazai keretrendszerét, másrészt a gazdasági élet jelentős ágazatainak szereplői számára kiberbiztonsági követelményeket határoz meg, és hatósági felügyeleti rendszert vezet be.

A nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási keretrendszer azt biztosítja, hogy a digitalizációs transzformáció eredményeként egyre szélesebb körben használt információs termékek és szolgáltatások típusai, illetve fajtái tekintetében a tanúsító hatóság kiberbiztonsági elvárásokat, követelményeket fogalmazzon meg, rögzített módszertan szerint ezen követelmények, eljárások teljesülését értékelje és vizsgálja.

A törvényjavaslat értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága feladata a nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszerek kidolgozásával kapcsolatosan nyomon követni az európai kiberbiztonsági tanúsítási rendszerek fejlesztését, figyelemmel kísérni a kapcsolódó szabványosítási folyamatokat és értékelni a hatályos nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszereket.

Az SZTFH további feladata információkat gyűjteni azon ágazatokról és szakterületekről, amelyek nem esnek európai kiberbiztonsági tanúsítási rendszer hatálya alá, és ahol a kiberbiztonság növelése szükséges. A Törvényalkotási Bizottság eljárása során megfogalmazódott módosítási igényeknek megfelelően az SZTFH tanúsító hatóságként kiberbiztonsági tanúsítási felügyeleti feladatai keretében jogosult lenne a megfelelőségértékelő szervezeteknél és a megfelelőségi nyilatkozatok kibocsátóinál hatósági ellenőrzést végezni.

Mindehhez természetesen elengedhetetlen, hogy az SZTFH képviselője megfelelően tudja igazolni magát és az ellenőrzési jogosultságát. Ezenfelül rögzítésre kerül a kiberbiztonsági felügyeleti díj maximális értéke is.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslat által megteremteni hivatott egységes, az EU szabályainak is megfelelő tanúsítási rendszer hozzájárul a hazai infokommunikációs szektor teljesítményének és versenyképességének növeléséhez. Kérem, támogassák a T/3314. számú törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage