NAGY CSABA (Fidesz), a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 28-án tartott ülésén megtárgyalta az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló T/3512. számú törvényjavaslatot.

(19.10)

Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 7 nem szavazat ellenében, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A magyar kormány és a Fidesz-KDNP elkötelezett abban, hogy a lakosság a lehető legjobb egészségügyi szolgáltatásban részesüljön, ennek érdekében szükség van a korszerű szabályozás biztosítására és a digitalizációra is. Kiemelt kormányzati prioritás az egészségügy feltételrendszerének folyamatos figyelemmel kísérése és a szükséges módosítások, finomhangolások elvégzése, a szabályozások aktualizálása. Az előttünk fekvő törvényjavaslat is ezt a célt szolgálja.

A javaslat nagyon sok területet érintett, mintegy 155 módosítás szerepel ebben a törvényjavaslatban. Nyilvánvalóan mindegyikre nem kívánok kitérni, de a legfontosabbakról ejtenék néhány szót.

Az első ilyen pontunk a humán reprodukció. A törvény kiegészítése meghatározza a fertilitásprezerváció részletes szabályait. E módosítás célja, hogy egyes megbetegedések, például előzetes onkológiai indikáció esetén az érintettek számára elérhetővé váljon az ivarsejtek saját célra, későbbi reprodukciós eljárás elvégzése érdekében történő fagyasztása.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítására is sor kerül ebben a javaslatban. A reprodukciós eljárásokban részt vevő szakemberek jogviszonyának létesítésére vonatkozó szabályokat hivatott rendezni a módosítás oly módon, hogy a munka törvénykönyve alá tartozzanak. Így azoknak a korábban magánszolgáltatóknál dolgozó egészségügyi dolgozóknak, szakorvosoknak nem kell a jövedelmét csökkenteni, ha az Szjt. szabályai szerint csökkentésre kerülne sor.

Fontos téma a javaslatban a halottvizsgálat újraszabályozása is. Jelen javaslat a törvényi szintű keretszabályokat tartalmazza annak érdekében, hogy az intézményen kívüli, természetes halállal elhunyt személyek esetében a helyszíni halottvizsgálatot a kormányrendeletben meghatározott szabályok alapján, orvosi jelenlét mellőzésével a mentőtiszt is elvégezhesse.

A hazai gyógyszergyártás, kutatás-fejlesztés folyamatainak elismerése érdekében a javaslat továbbá lehetővé teszi majd azt is, hogy azon gyógyszerek esetében, amelyeknél a forgalomba hozatali engedély jogosultja rendelkezik nem csak csomagolásra, illetve gyártási tétel felszabadítására szóló gyógyszergyártási engedéllyel, és ha a gyógyszer első forgalomba hozatali engedélyét a magyar hatóság, azaz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adta ki, ne kelljen a kérelmezett indikációnak legalább három uniós tagállamban támogatottnak lennie.

Fontos még megemlítenem, hogy a törvényjavaslatban ezenfelül pontosításra kerülnek a hozzáférési jogosultságok az EESZT-ben, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben is.

A törvénymódosítási javaslat lehetőséget ad többek között a szigetvári, a siklósi és a harkányi kórházaknak is arra, hogy pontosított jogszabályi környezet segítségével még tovább fejlődhessenek, a térség lakosságának hatékonyabb, klinikai minőségű egészségügyi ellátása érdekében.

A Törvényalkotási Bizottság ülésén elfogadott módosítások pedig többségében kodifikációs és nyelvhelyességi pontosításokat hivatottak rendezni.

Összegezve tehát: a javaslat elfogadásával elősegíthetjük az egészségüggyel kapcsolatos koherens jogi környezet megteremtését annak érdekében, hogy a magyar lakosság a lehető legjobb egészségügyi szolgáltatásban részesüljön, továbbá a módosítások célja a jogalkalmazást segítő deregulációs és szabályozásfejlesztési célú, illetve technikai jellegű változások elérése.

Úgy gondolom, hogy az általam röviden kifejtett törvényjavaslat és a Törvényalkotási Bizottság ülésén elfogadott módosítások mind fontos célt szolgálnak, mivel nagyban hozzájárulnak majd a magyar egészségügy fejlődéséhez. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage