ILLÉS BOGLÁRKA, az Európai Ügyek Bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Ügyek Bizottsága 2023. április 4-ei ülésén folytatta le az érintett előterjesztés részletes vitáját. A bizottságunk kijelölt bizottságként járt el, és módosító javaslat hiányában a törvényjavaslat egyes elemeit és a 2024 második félévi magyar EU-elnökségre készülést tekintettük át.

Elhangzott, hogy az Országgyűlésben a házelnök úr az Európai Ügyek Bizottságát jelölte ki a kormányzati EU-elnökségi felkészülés parlamenti ellenőrző, valamint koordináló testületének, illetve az EU-elnökséggel összefüggő kérdések rendszeres áttekintése is a mi bizottságunk keretein belül zajlik a parlamentben. A bizottság álláspontja szerint a jól felkészült elnökségi stáb és elnökségi csapat fontos előfeltétele az elnökségi feladatok magas szintű ellátásának, és ahogy 2011-ben, úgy 2024-ben is arra kívánunk törekedni, arra kell mindannyiunknak törekedni, hogy a legfelkészültebb szakemberek kerülhessenek ezekbe a szükséges pozíciókba, és ők láthassák el ezeket a feladatokat. A törvényjavaslat tehát éppen a többletfeladatokhoz szükséges többletmegbecsülést kívánja biztosítani.

Részletesen foglalkoztunk azzal is, hogy az EU-elnökségi jogviszony miért tarthat 2025. június 30-áig, tehát a magyar elnökség lejárta utáni hat hónapig. A válasz igazából egyszerű, talán azt is mondhatnám, hogy magától értetődő, hiszen nem minden uniós dossziét lehet az elnökség utolsó napján átadni, számos esetben szükség van még utókövetésre és utólagos munkálatok elvégzésére is. Az elnökségi felkészülés kapcsán pedig az is szóba került, hogy a létrehozott EU-elnökségi kormánybizottság  mint a legfelsőbb politikai stratégiai testület  már működik a miniszterelnök úr elnökletével. Az elnökség előkészítéséért a politikai felelősség Varga Judit miniszter asszonyé, és a miniszter asszony irányítása alatt egyrészt Kovács Zoltán államtitkár úr az elnökség költségvetésével, szervezésével, kommunikációjával, lebonyolításával kapcsolatos feladatokat látja el, másrészt Bóka János államtitkár úr az elnökség politikai előkészítéséért és lebonyolításáért felel, azért, hogy a trió elnökségi program, illetve a magyar elnökségi program határidőre elkészüljön.

Talán a legnagyobb különbség a 2011 első félévi elnökséghez képest, amelyről szintén szót váltottunk, hogy ez most átmeneti elnökség lesz, intézményi átmeneti elnökség, talán így is fogalmazhatnánk, hiszen kevesebb jogalkotási dossziéra számítunk, ugyanakkor több politikai egyeztetésre, amely szükséges az intézményvezetői változásokkal összefüggésben.

Tehát az Európai Ügyek Bizottsága a részletes vitát április 4-én lezárta és a jelentését benyújtotta. Tisztelettel kérem önöket, hogy támogassák az előttünk fekvő javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage