BARKÓCZI BALÁZS, az Európai Ügyek Bizottsága kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen Magyarország uniós elnökségi tisztsége örömünnep kellene hogy legyen, de az mindenki számára világos, hogy a jelenlegi magyar kormány alkalmatlan arra, hogy a 2024 júniusától kezdődő soros elnökséget sikertörténetté tegye. Magyarország ugyanis ma egy elszigetelt páriaország az Unión belül, rekordmagas inflációval, szétzúzott diplomáciai kapcsolatokkal, befagyasztott uniós forrásokkal, egyetlen komolyan vehető európai szövetséges nélkül.

Ami a jelenlegi törvénytervezetet illeti, a soros elnökségnek aktuálisan uniós prioritásokkal kellene foglalkoznia, ahogy azt például a soros svéd elnökség is teszi, a biztonságot, vagyis az EU egységének erősítését, az Unió versenyképességének fokozását, a zöld- és energiaátmenetet, valamint az Unió alapjainak számító demokratikus értékeket és jogbiztonságot helyezve az elnökség fókuszpontjába. Magyarország viszont mind a négy, előbb felsorolt területen sereghajtó és az Unió egységének bomlasztója.

Nézzünk ezzel szemben a magyar elnökség prioritásai közül néhányat: a jövő generáció, ifjúságpolitika, gyermekjogok, gyermekek és fiatalok lelki egészsége. Tisztelt képviselőtársaim, mindannyian tudjuk, hogy miközben az érvénytelen és eredménytelen népszavazásra épülő, úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt az Európai Bizottság jogsértési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, a magyar fiatalok az elmúlt 12 évben tömegesen hagyták el hazájukat a külföldi boldogulás reményében, a kormányzat pedig semmit nem tesz az egyházak lelkiismeretét súlyosan terhelő pedofil-bűncselekmények kivizsgálására, így ez ebben a formában nem más, mint porhintés.

Vallásközi párbeszéd. Természetesen értjük, hogy az önálló támogatottsággal nem rendelkező KDNP-nek is kapnia kellett valamit a soros elnökség tortájából, de könyörgöm, legalább egyetlenegy példát mondjanak már az elmúlt évekből bármiféle hazai keresztényüldözésre! Nyilvánvalóan nem tudnak, hiszen a hatalommal összefonódó keresztény egyházakat itthon nemhogy üldözik, nem üldözik, de most például bemondásra vihetik a helyi iskolákat, vagyis az önkormányzati vagyont, így ez sem más, mint porhintés.

Végül a környezet ügye. Környezetvédelemről beszélni egy olyan országban, amely ellen kötelezettségszegési eljárás folyt levegőminőség és vízminőség ügyében, ahol mondvacsinált indokokkal hirdetik ki a lakossági kiserőművek betáplálási moratóriumát, ahol a miniszterelnök haverjainak beruházásai miatt szabadon pusztítható a Fertő tó, a Velencei-tó és a Balaton környéke, ahol tiltottak a szélerőművek, és még önálló környezetvédelmi minisztériuma sincs, és amiből pont most akarnak akkumulátor-összeszerelő üzemet csinálni, ismét nem más, mint pótcselekvés és porhintés.

Mindezek mellett pedig érthetetlen, hogy hogyan került a tervezetbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló törvény módosítása. Valószínűleg itt megint a régi, jól megszokott kormányzati trükközésről van szó, vagyis hogy egy olyan fideszes havert akarnak valamiféle egyetemi pozícióhoz juttatni, aki a jelenlegi szabályok szerint ennek nem felelne meg. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Egy kis türelmet kérek!

Arról már nem is beszélve, hogy az új EU-elnökségi jogviszony létrehozásával az elnökséggel kapcsolatos feladatok ellátására a kormány mindenféle pályáztatás nélkül osztogathat zsíros állásokat és pozíciókat. (Az elnök jelzi az időkeret leteltét.) A fentiek miatt a törvénytervezetet nem támogatjuk. Köszönöm szépen a türelmet, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage