DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A napirend előtt már folytattunk egy vitát a végrehajtókkal kapcsolatos szabályozásokról annak apropóján, hogy Schadl György és a végrehajtói kar teljes elnöksége lemondott. De éppen csak szőrmentén hangzott el arra utalás, hogy itt egy TAB-módosítóval belenyúlnak a végrehajtással kapcsolatos szabályozásokba.

Tisztelt Államtitkár Úr! Itt az elmúlt sok évben egy olyan rendszer működött, ami gyakorlatilag alkalmas volt arra, hogy egy kiterjedt maffiatevékenységnek táptalajt nyújtson. Az ön elődje, az igazságügy-miniszter korábbi helyettese, Völner Pál az ügyészség szerint korrupciós kapcsolatot alakított ki Schadl Györggyel, a végrehajtói maffia vezetőjével, és gyakorlatilag azt tapasztalta meg a magyar társadalom, hogy az Igazságügyi Minisztérium  amely letéteményese kellene hogy legyen a korrupció elleni küzdelemnek , a minisztérium második embere gyakorlatilag kiszolgálta a végrehajtói maffiát.

Mi azt tapasztaltuk, hogy itt az elmúlt években a végrehajtással kapcsolatos jogalkotás arca volt az az ember, aki egyébként kenőpénz fejében végrehajtott mindent, amit Schadl György kért tőle, egészen aljas módon; végrehajtotta úgy, hogy használta a befolyását, az ügyészség szerint használta a kapcsolatrendszerét, használta a pozícióját. Ez egy óriási tragédiát okozott az országban, és nem is alapvetően anyagi módon, hanem azt is tudjuk mindannyian, hogy hány ezer család, hány ezer magyar ember életét tették tönkre a korrupt végrehajtók.

Az elmúlt időszakban több vitát folytattunk, és ön is elismerte egyébként, hogy ezer sebből vérzik az ezzel kapcsolatos törvény, és ön is utalást tett rá, hogy ezeket a törvényeket bizony lehet módosítani. Már szó esett róla, miniszterelnök úr is az azonnali kérdések órájában felhívta a képviselőket, hogy akinek van ezzel kapcsolatban jó szándékú módosítója, az tegye meg.

Nos, én megtettem egyébként a javaslataimat  éppen a múlt év nyarán lefolytatott vitát követően , a Schadl György leváltását lehetővé tevő javaslataimat. Ezt az Igazságügyi Bizottság kettő alkalommal szavazta le, és a Törvényalkotási Bizottság is kettő alkalommal szavazta le. Láthattuk továbbá, hogy Jámbor képviselő úrnak volt egy vizsgálóbizottságra vonatkozó javaslata, azt is leszavazták önök, illetve Toroczkai képviselő úrnak egy határozati javaslata, ami egy átfogóbb módosítást jelentett volna, azt is leszavazták. Tehát gyakorlatilag mindent.

Na most, ehhez képest egy éjszaka benyújtott törvényalkotási bizottsági módosítóval kozmetikázzák a végrehajtásról szóló törvényt, tisztelt államtitkár úr. Én néztem, mert nem tudtam jelen lenni a TAB-ülésen, élőben néztem ezt a színjátékot. Ön éppen arról beszélt, hogy nem érdemes kozmetikázni, nem érdemes farigcsálni ezt a törvényt; ehhez képest önök pontosan azt tették.

Árulja el, tisztelt államtitkár úr, hogy önök szerint ez a módja a jogalkotásnak, a vonatkozó törvény módosításának, hogy egy éjszaka benyújtott TAB-módosítóval, egy semmilyen módon nem kapcsolódó törvényben akarják ezt a kérdést rendezni? Ezt várhatja az a rengeteg ember, aki szembesült ezzel a maffiatevékenységgel, vagy éppen most folytatja a küzdelmét a családjáért, a család vagyonáért, hogy önök ennyi felelősséget éreznek?

Ön többször hárította az Igazságügyi Minisztérium felelősségét. Én a mai napirend előtti felszólalásomban aláhúztam, hogy éppen az önök kormányának az elfogadott rendelete húzza alá, hogy az ön főnökének, Varga Judit miniszter asszonynak a feladata a végrehajtással kapcsolatos jogalkotás kezdeményezése. Miért nem teszi meg Varga Judit azokat az indítványokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezeket a súlyos és önök által is elismert és a gyakorlat által is felszínre hozott súlyos problémákat kezelni tudják? Nem is fog ilyen lépéseket tenni miniszter asszony, tehát nem érzi ezt a felelősségének?

Én azt is kérdeztem napirend előtt, államtitkár úr, hogy ha miniszter asszony nem kíván ezzel foglalkozni, akkor ki fog? Tehát számíthatunke bármire, hogy a kormány részéről bármelyik minisztérium egy átfogó törvénymódosítást kezdeményez, vagy mondhatjuk, hogy egy új törvény előkészítését kezdeményezi majd a végrehajtás rendszerével kapcsolatban? Lesz ilyen? Tehát ön lát ilyen tevékenységet? Mert én úgy látom, az Igazságügyi Minisztérium mossa kezeit, mintha semmi közük nem lenne ehhez a feladathoz és ehhez a helyzethez.

Azt gondolom, hogy vérlázító, hogy ilyen módon kerül be ez a javaslat, de azért hozzáteszem, hogy azok a javaslatok, ha önmagukban elégtelenek is vagy nem elégségesek, fogalmazzunk egy kicsit sportszerűbben, összességében azért azt el tudom mondani, ha megkésettek is és az eljárás szempontjából felháborítóak is, természetesen jó irányba viszik a vonatkozó törvényt, tehát önmagában egyébként helyesnek tartjuk ezeket a javaslatokat.

Azt azért engedje meg, államtitkár úr, bár ezek önmagukban jó irányú javaslatok, de nem mennek túl azon, amit ön egyébként nem tartott indokoltnak, a kozmetikázáson. Tehát úgy érzem, hogy az érdemi problémákkal nem foglalkozik, és semmiképpen nem ad választ azokra a súlyos kérdésekre, amiket nagyon-nagyon sok ember megfogalmazott, és amelyek záporoznak, én azt gondolom, hogy az önök elektronikus postaládájába is, de az enyémbe egészen biztos.

Tőlem azt várják az érintettek, azt várják a tragikus helyzetbe került családok, hogy valamit tudjak mondani, valamiféle reményt lehessen mutatni, hogy milyen módon tudják ezek az emberek megvédeni a családjuk vagyonát. Én ezzel kapcsolatban kérnék szépen államtitkár úrtól valamiféle felelősségteljes nyilatkozatot. Kérem, valamilyen módon alapozza meg azt a reményt, hogy a kormány érzékeli, hogy itt nagyon súlyos mulasztások történtek; érzékeli a kormány, hogy itt alapvető változásokra van szükség, és nem éjszaka benyújtott TAB-módosítókkal készülnek csak, hanem valamilyen módon azért előkészületben áll egy átfogó törvénymódosítás, és azokban az esetekben viszont  ezt hangsúlyozta államtitkár úr is , amikor kimutathatóan törvénytelenül vették el korrupt végrehajtók az emberek vagyonát, a kártalanításra is lehetőséget kell biztosítani.

És én is egyetértek államtitkár úrral, az adósságot meg kell fizetni, de a törvénytelenül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), gazemberek módjára megkárosított embereket kártalanítani kell. Remélem, hogy valamiféle pozitív választ kaphatunk. Elnézést kérek, és köszönöm a türelmet, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage