DR. VEJKEY IMRE, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 27-én tartott ülésén megtárgyalta a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény módosításáról szóló T/3518. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014-es országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 11 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A hazánk szomszédságában zajló orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony és gyors nemzeti válaszok kialakításának a lehetőségét. Annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédésére a következmények elhárítása érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbítja, illetve e meghosszabbítására tesz javaslatot.

A Törvényalkotási Bizottság által elfogadott módosító javaslat konkretizálja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdése szerinti felhatalmazása 2023. november 25. napjáig, azaz 2023. május 30. napjától számított további 180 napig ad lehetőséget a kormány számára a veszélyhelyzet további fenntartására. Ez a szövegezés továbbra is megfelel a kormány azon kezdeményező javaslatának, amely a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény 82/A. §-ának megfelelően a felhatalmazás 180 napos időtartamú megadására irányul.

A módosító javaslat a fentieknek megfelelően elvégzi a törvényjavaslat preambulumának a kiegészítését, továbbá a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény 2. § (1) bekezdésére vonatkozó hatályon kívül helyező rendelkezésen úgyszintén átvezeti a megváltozott szövegezést, a belső koherencia fenntartásának érdekében. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló ’22. évi XLII. törvény 1. §-ának módosítása ugyancsak a belső koherencia fenntartása érdekében indokolt.

Tisztelt Ház! Kérem, támogassák a T/3518. számú törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage