NAGY CSABA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. április 28-án tartott ülésén megtárgyalta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok módosításáról szóló T/3131. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 29 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat az Európai Bizottság kérésének megfelelően megállapítja a részletszabályait a vagyonnyilatkozatok kereshető módon történő hozzáférésének. Már a sokadik törvényjavaslatot tárgyaljuk, amely a Bizottsággal együttműködve, kéréseinek eleget téve lett kialakítva. Lassan úgy tűnhet, hogy ezeknek a sora végeláthatatlan nagyságúra nőtt, mivel újabb és újabb követeléseket fogalmaz meg Magyarország felé a Bizottság. A laikusok számára is könnyen átlátható a helyzet: Brüsszel politikai eszközként használja az eljárást, a kifogások halmozását, valamint újabb és újabb követelések elé állítja hazánkat.

A Törvényalkotási Bizottság saját módosító javaslata érdemi és technikai módosításokat is tartalmaz. Engedjék meg, hogy ezek közül kiemeljek néhányat!

A javaslat szerinti módosítások alapján a jövőben az Országos Bírói Tanács jogi személyiséggel rendelkezik majd, és bővülnek a feladatai. E változások miatt egyrészt az Országos Bírói Tanács valamennyi tagját az Országos Bírói Tanács tagságából eredő feladatai ellátásában egy-egy bírósági titkár segíti, akik az Országos Bírói Tanács tagjainak felkérése alapján, ha a felkéréssel egyetértenek, beosztásra kerülnek az Országos Bírói Tanácsba. Emellett az Országos Bírói Tanács működését biztosító, igazgatási feladatokat ellátó igazságügyi alkalmazottakból álló titkárság is segíti majd az Országos Bírói Tanács munkáját. Ezek az igazságügyi alkalmazottak az Országos Bírói Tanács alkalmazásában állnak.

Minderre figyelemmel a javaslat módosítja az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvényt, annak is az 1. §-ának (1) bekezdését, és abban rögzíti, hogy a törvény hatálya kiterjed az Országos Bírói Tanács igazságügyi alkalmazottainak szolgálati jogviszonyára is. A javaslat rögzíti, hogy az Országos Bírói Tanács igazságügyi alkalmazottai feletti munkáltatói jogkört az Országos Bírói Tanács elnöke gyakorolja.

A javaslat kiegészíti az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény képesítési követelményekre vonatkozó szabályait, és rögzíti, hogy az igazságügyért felelős miniszter az Országos Bírói Tanács képesítési követelményei esetében, az Országos Bírói Tanács véleményének beszerzése mellett adja ki az erre vonatkozó rendeletet. A javaslat kiegészíti az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt azzal, hogy a képzés és a továbbképzés részletes szabályait az Országos Bírói Tanáccsal szolgálati jogviszonyban álló igazságügyi alkalmazottak tekintetében az Országos Bírói Tanács határozatban állapítja meg.

Tisztelt Ház! Az Európai Bizottsággal való sikeres megegyezés érdekében kérem, szavazatukkal támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage