VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Megígérem önöknek, hogy nem fogom kihasználni ezt az időkeretet, még akkor sem, ha önmagában az a helyzet, amit a kormány, az előterjesztő képviselője, a bizottság részéről hosszan-hosszan bizonygatva itt a saját álláspontjukat…  kifejtették itt, hogy mennyire fontosnak tartják ennek a politikai nyilatkozatnak az elfogadását. Ellenállok ennek, hiszen önök ezzel a hosszú bizonygatással csak azt bizonyítják, hogy mindaz, ami előzetesen történt…  éppen ezt a magyarázkodást végzik el, hogy lényegében változtatás nélkül elfogadják azt a megállapodást, amelyben egyébként itt a nemzetközi térben egyetértésre jutottak. De önök ezt a pillanatot kihasználták arra, hogy egyébként gyűlöletkeltő politikai nyilatkozatot fogadjanak el.

Az, hogy önök bármilyen garanciát kaptak volna, ezzel most ezt nem tudták megindokolni, de továbbra is azt mondom, amit egyébként korábban a bizottsági ülésen kifejtettünk, hogy a Demokratikus Koalíció egyetért az Európai Unió és a fejlődő országok közötti úgynevezett poszt-cotonoui megállapodás tartalmával, azonban a Fidesz erről szóló politikai nyilatkozatának szavazásán képviselőink tartózkodni fognak, annak kirekesztő és gyűlöletkeltő tartalma miatt.

(Az elnöki széket dr. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Bármennyire is támogatjuk a szóban forgó uniós megállapodást, abban nem leszünk partnerek, hogy a Fidesz ezt is a társadalmi csoportok elleni hergelésre használja fel. Úgyhogy tisztelettel javaslom, ezt vegyék figyelembe, és ennek megfelelően értékeljék. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps a DK képviselői körében.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage