FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban gyakorlatilag ez a három kérdéskör, amelyet ön most felvetett, foglalkoztatja a magyar gazdatársadalmat, de legeslegelőször is talán a gabonahelyzet az, ami talán a legeslegjobban és a legszélesebb kört érinti az agrárium területén. Erről néhány gondolatot szeretnék megosztani önnel.

A kormányrendelet alapján eredetileg és ma is 25 termékkörre vonatkozik az importtilalom. Ezt szerencsétlen esetben vagy szerencsétlenül a brüsszeli bürokrácia csak négy termékkörre szeretné leszűkíteni. Ebben mi nem vagyunk partnerek, szeretném önnek mondani, tehát a négy termékkör többek között a búza, a kukorica, a napraforgó. Gyakorlatilag ezek azok a tételek, amelyek tranzitforgalomként átmehetnek az országban. A tranzitforgalmat nem kívánjuk befolyásolni.

Az, amit ön felvet, hogy átkerülhet Ausztriába egy tranzitszállítmány és onnan visszajön, ezt az EKÁER-rendszeren keresztül tudjuk mérni és nyomon követni. Ebben nagyon szigorú a hatóság fellépése, és szeretnénk erről majd olyan példákat is bemutatni a magyar gazdatársadalomnak, ami nem elrettentő, de figyelemfelhívó és példaértékű lesz, hogy bizonyos tételek ilyen minőségben is érkeznek Magyarországra. Ezeket a tételeket átvizsgálva számtalan esetben tapasztaltunk akár GMO-s készletet, tapasztaltunk egyéb növényvédő szerrel szennyezett vagy magasabb határértéken bejött gabonaszállítmányokat, amelyek a magyar fogyasztók számára és a magyar szabvány számára elfogadhatatlanok.

Ezeknek a tételeknek egy része sajnos itt ragad az országban, ezt mondjuk meg őszintén, ezt vissza nem tudjuk vinni. Ezeknek a kereskedőknek egy része már valószínűleg eltűnt vagy nem meri ezt bevallani. Éppen ezért éppen a héten indult el egy olyan felmérőlap kiküldése az Agrárminisztérium részéről a gazdálkodóknak a raktárbázisaik felmérésére, hogy hol mennyi, mekkora készletek vannak, és ha netalán még arra is hajlandók ezek a gazdálkodók, hogy elárulják azt, hogy honnan származnak ezek a készletek, akkor egy sokkal tisztább képet kapunk.

Önnek valóban igaza van, hogy későinek tűnik ez az intézkedés. Szeretném önnek jelezni, Magyarország agrárkormányzata ez év januárjában fellépett Brüsszelben ezzel a kéréssel. Később a lengyelek, a szlovákok, a csehek, a románok is próbáltak ehhez csatlakozni, és most az elmúlt héten jutottunk el odáig, hogy komolyan veszik a magyar gazdatársadalomnak ezt a kérését, de valóban, a határidőt, ahogy ön említette, csak június első napjaira próbálják behatárolni, ami számunkra teljesen elfogadhatatlan, már csak azért is, mert ha valaki most körbenéz netalán az autóból és lát is valamit, akkor az azt látja, hogy az őszi árpa kihányta a kalászát, a búza is hadban van, tehát itt Péter-Pál napján várhatóan aratás lesz az első terményekben.

Tehát ebből a szempontból rendkívül felfokozott ez az időszak, és én a korábbi nyilatkozataimban is elmondtam már, hogy eleve a június 30-át rövidnek tartom, és valóban ki kellene tolni egy későbbi időszakra. Ez tárgyalás kérdése, mi ebben partnerek vagyunk mindenkivel. Sajnos, Brüsszel nem hajlandó ezeket a felvetéseinket úgymond a magáévá tenni, befogadni.

A másik kérdés, amire már kevesebb idő jut, ez a méhészet kérdése. Valóban, azon mézszállítmányok kapcsán, amelyek szabadon érkezhettek az Európai Unióba, azt hiszem, pontosan meg is tudom önnek mondani, hogy mintegy 5 ezer tonna méz érkezett vám nélkül az EU-ba az elmúlt években, és efölötti szállítmányokat csak 17,5 százalékos vám terhelte, tehát vám nélkül érkeztek ezek a tételek. Ezek jelentős részben hamisított tételek, illetve olyan gyenge minőségű méztételek, amelyek nem a magyar szabványnak felelnek meg, sőt kimondottan a magyar méztermelők, méhészek helyi gazdasági érdekeit, potenciálját csökkentették és csökkentik. Éppen ezért mi belevontuk ebbe a kérdéskörbe  az Unió nem kívánja elfogadni, de mégis belevontuk , hogy ezeknek az ukrán méhészeknek a mézbehozatalát Magyarországra úgymond megtiltjuk, és szeretnénk elérni azt, hogy a magyar méhészek nélkül, a méhek nélkül valóban nincs megfelelő növénytermesztés, nincs megfelelő produktum.

Ezért mi el szeretnénk kerülni azt, hogy ezek a méhészettel foglalkozó gazdák tönkremenjenek, és olyan pluszsegítséget, támogatást tudunk számukra biztosítani, ami természetesen nem oldja meg a teljes vertikum (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) problémáját, de a segítség megvan a részünkről, tehát kiállunk a magyar gazdatársadalomért. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage