DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ferenc pápa az elmúlt hét végén apostoli látogatást tett Magyarországon. A katolikus egyházfő két éven belül másodszor látogatott el hazánkba. Hálás köszönet neki érte. És ha már a köszönetnél tartunk, akkor hadd köszönjem meg én is a KDNP frakciója nevében mindenkinek, aki közbenjárt azért, hogy a pápa őszentsége ismételten Magyarországra látogasson, és sikeresen, rendben ezek az események lezajlódjanak, minél több hívővel tudjon találkozni a pápa. Köszönet természetesen bíboros úrnak, köszönet a kormányzati szerveknek, szervezőknek, az önkénteseknek és a rendezvények biztonságát szolgáló és garantáló rendőröknek, TEK-eseknek és civil biztonsági szervezeteknek is.

A keresztény civilizációnk szeme három napon át Magyarországra irányult. A hitünk erejét láthatta az egész világ. Tisztelt képviselőtársaim, a szentatyának igazi missziója most is megmutatkozott Magyarországon, a Jóisten szeretetének, végtelen szeretetének a hirdetésében, és természetesen a béke melletti kiállásában is, ennek a fontosságának a hangsúlyozásában. Találkozott keresztény hívekkel, fiatalokkal, beteg gyermekekkel, szegényekkel, ukrajnai menekültekkel, találkozott nyilván a papság vezetőivel, a papokkal, egyházi és közjogi vezetőkkel is a pápa őszentsége.

Minden helyszínen a szeretet és a béke fontosságára hívta fel a figyelmet. Mindenhol utat is mutatott, tehát nemcsak felismerte mai korunk bajait, hanem adekvát válaszokat, megoldásokat is kínált.

(10.20)

A fiataloknak felhívta a figyelmét, hogy ne csak a virtuális világban éljék az életüket, hanem a valóságban is éljék meg emberi küldetésüket és szolgálatukat.

Tisztelt Képviselőtársaim! A háború ellen is többször felszólalt, és számomra nagy öröm volt, hogy a Szent István-bazilika után a Rózsák terén is látogatást tett, és a görögkatolikus templomba is átjött. Megáldotta a görögkatolikus híveket, ahol érsek-metropolita Fülöp atya köszöntötte őt, és hangsúlyozta, hogy a görögkatolikusság egyben egyébként a Kelet és a Nyugat keresztény civilizációjának a hídja, tehát összekapcsolja a két kereszténységet, Keletet és Nyugatot, az ortodoxiát a római katolikus egyházzal. Ahogyan II. János Pál pápa annak idején fogalmazott: a kereszténység akkor tud ismét új erőre kapni, újra megerősödni, ha mindkét tüdőlebenyével lélegzik, a nyugati kereszténység egyetemességével és a spirituális töltetével, amit az ortodox világ jelent a keresztény emberek számára. Erősítette a hitünket, reményünket, lelkünket és a szeretetünket.

Felhívta azokra a jelenségekre a problémák megoldása kapcsán is a figyelmet, amelyek például az európai egységről szólnak, mégpedig nagyon bölcsen és helyesen úgy fogalmazott, hogy persze fontos az egység, de úgy kell európai egység, hogy senkinek ne csorbuljon az egyedisége. Tehát ez európai integráció nem szólhat arról, hogy feladjuk nemzeti önrendelkezésünket, nyelvünket, kultúránkat, értékeinket.

Tisztelt Képviselőtársaim! A szentatya és a kormány egyetértett és egyaránt elkötelezett volt abban azon eszme mellett, hogy a kereszténység nélkülözhetetlen elem a nemzetek megújulásában. Sőt, egyetértett és méltatta a magyar Alaptörvényt is, hiszen Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van, ahogy az Alaptörvény nagyon bölcsen fogalmaz.

Tisztelt Képviselőtársaim! A szentatya a béke pártján áll, ezt többször kifejtette, és elmondta, hogy nem lehet fegyverekkel kivívni a békét, csak tárgyalásos úton, ami szintén a magyar kormány álláspontját igazolja vissza azonnali tűzszünet és béketárgyalások formájában, hiszen ezt hangsúlyozzuk a háború kirobbanása óta.

Új európai politikát sürgetett  amire szerintem mindannyian nagyon vágyunk, és szeretnénk látni, hogy az európai politika megváltozzon , és fontosnak tartja azt a spirituális létet, amit egyébként a keresztény civilizációnk jelent, amit az utóbbi évtizedekben elhanyagoltak. Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő  mondta a szentatya; és itt is egyértelműen kiállt a béke mellett, megerősítve azt, hogy valóban ez az egyetlenegy járható út. Megható és egy életre szóló élmény volt látni és hallani a szentatya bölcs gondolatait. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage