SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Az előttünk fekvő, Fidesz által benyújtott büntetőtörvénykönyv-módosítás nemcsak aljas, de ráadásul az Alaptörvénybe is ütközik, ezért a Párbeszéd-Zöldek mindenképpen az Alkotmánybírósághoz fog fordulni abban az esetben, hogyha ez így, változatlanul átmegy az Országgyűlésen. Ugye, arról van szó ebben a Btk.-módosításban, hogy sajtótermékek nem lesznek büntethetők rágalmazásért vagy becsületsértésért büntetőjogilag, ami azért fontos, mert eddig a Btk.-ban az szerepelt, hogy aki ilyet elkövet, és kiderül, hogy valóban elkövette, az akár két évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető volt eddig.

Ugye, itt rendkívül cinikus és aljas az a hozzáállás, hogy a Fidesz azt mondja, hogy a baloldal van igazából a sajtószabadság ellen, vagy hogyha jól hallottam, Nacsa Lőrinc kormánypárti képviselő egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a baloldal a sajtószabadság ellensége. Azért ez, mondjuk úgy, viccnek egy picit gyenge, hiszen nem a baloldal, de nem is az ellenzék volt az, amelyik kitiltotta az újságírókat a Parlamentből  például, hogy ne lehessen még véletlenül se önöktől kérdezni , hanem Kövér László volt. (Nacsa Lőrinc: Budapestinfó! Budapestinfó!) Nem az ellenzék és nem a baloldal volt az, amelyik bezárta és beszántotta a Népszabadságot. Nem az ellenzék és nem a baloldal volt az, amelyik beszántotta és elvette a frekvenciát a Klubrádiótól. (Nacsa Lőrinc: Bírósági döntés volt!) És nem az ellenzék és nem a baloldal volt az, amelyik szintén beszántotta az Indexet  szerencsére utána lett egy Telex, ezt már önök sem tudták bezárni. Szóval, azért a cinizmus netovábbja és az aljasság netovábbja az, hogy itt a sajtószabadságra hivatkozva önök gyakorlatilag megágyaznak a korlátlan hazugságnak.

Tudjuk, hogy most jön az önkormányzati választás, az európai parlamenti választás, és a Fidesz ezzel a törvénymódosítással megüzente, hogy minden idők legaljasabb, legmocskosabb, leghazugabb kampánya következik; és igen, innentől kezdve a Hír TV, az Origo, a Pesti Srácok gyakorlatilag semmiért nem lesz büntethető, semmilyen hazugságért, amit politikusokról terjesztettek. (Nacsa Lőrinc: Ez nem igaz!)

Már önmagában az árulkodó, hogy Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője azt mondta, hogy ő már behűtötte a pezsgőt a szerkesztőségben, annyira örül ennek a módosításnak; hát, akkor lehet látni, hogy azért itt mégsem a független újságírók azok, akik kérvényezték ezt a módosítást. (Nacsa Lőrinc: Az Átlátszó! Az Átlátszó kérte!  Az elnök csenget.) Ez a Transzparens Újságírásért Alapítvány, ami szintén úgy viccnek jó, de hát kiderült, hogy egy NER-közeli…, tehát ez olyan, mint az Alapjogokért Alapítvány, az is annyira küzd az alapjogokért, mint ez a Transzparens Újságírásért Alapítvány küzd a transzparens újságírásért. Szóval, hogy azért a viccnek is van ebben határa.

De azért pontosan tudjuk azt, hogy hogyan tettek önök tönkre Rogán Antal vezetésével nemcsak karriereket, hanem életeket. Emlékszünk arra, hogy micsoda aljas módon állították Vona Gáborról azt, hogy ő homoszexuális kapcsolatot létesített Terry Blackkel. Na most, ez idáig büntetőjogilag büntethető volt. (Halász János közbeszól.) Innentől kezdve, hogyha valaki azt állítja, ugyanezt állítja, ez nem lesz büntethető. (Novák Előd: Miért, ez egy negatív dolog?!) Tehát innentől kezdve, hogyha mondjuk, a Pesti Srácok azt mondja, hogy Kósa Lajos homoszexuális kapcsolatot létesített Terry Blackkel, akkor Kósa Lajos nem fogja tudni beperelni ezért (Dr. Répássy Róbert: De Terry Black mondta! Terry Black állította!) a Btk. alapján (Halász János közbeszól.  Az elnök csenget.) a Pesti Srácokat. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Ez igaz, Timi? Igaz?  Nevetve:) Nem tudom, hogy igaz-e. (Az elnök kikapcsolja Szabó Timea mikrofonját.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage