SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Ez történt Vona Gáborral egyébként, pontosan neki kellett magyarázkodni, csak éppen majdnem tönkrement a családja. Na de ebben az esetben Kósa Lajos nem fogja tudni perelni Bayer Zsoltot. Hát, ez micsoda?! Ez biztosan nem felel meg az Alaptörvénynek. (Nacsa Lőrinc: Nem igaz, hogy nem fogja tudni perelni!) Tehát ennyire abszurd és extrém módon különbséget tenni egy nagy nyilvánosság és a legkisebb nyilvánosság előtt, ilyen a világon nincs!

Az, hogy ha elhangzik a Hír TV-n vagy leírják a Pesti Srácok-on ugyanezt a példát, de mondjuk, egy kocsmában két ember azt mondja egymásnak, hogy akkor nem Kósa Lajos, hanem Gipsz Jakab homoszexuális kapcsolatot létesített Terry Blackkel, ő beperelheti, hogyha ezt mondja egy kocsmában. Ilyen nincs, ez alaptörvény-ellenes, ilyet nem engedhet át az Alkotmánybíróság. (Nacsa Lőrinc: De perelheti!) Nem, tisztelt Nacsa képviselőtársam, büntetőjogilag nem perelheti be, ugyanis ez az önök definíciója szerint nem sérti súlyosan az emberi méltóságot. (Nacsa Lőrinc: De perelheti!)

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ráadásul van egy pontja ennek a módosításnak, ami teljesen értelmezhetetlen. Miután külön vették a becsületsértést és a rágalmazást ebben a kategóriában, itt benne van, hogy nem büntethető rágalmazás miatt, aki sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló vagy súlyosan becsmérlő tagadására. Ez a becsületsértés esetén megáll, de rágalmazás esetén teljesen értelmetlen.

Ha én azt mondom valakiről, hogy egy féreg, akkor ez becsületsértésben megáll, de az önök módosításával rágalmazásban nem, hiszen ha én azt mondom valakiről, hogy egy féreg, akkor nem azt gondolom róla, hogy fizikailag egy féreg, hanem ez az én véleményem róla. Tehát nincs értelme ennek a rágalmazás keretein belül. Tehát magyarul, hülyeséget írtak le még mindennek tetejébe ebben a módosításban.

A Párbeszéd tehát ezt nemcsak aljasnak és a propagandasajtónak való teljes megágyazásnak tekinti, a véleménynyilvánítás szabadsága teljes korlátozásának tekinti, hanem ráadásul az Alaptörvényt súlyosan sérti, ezért a Párbeszéd-Zöldek ennek a törvénynek az elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fog fordulni.

Javasoljuk azt, hogy a folyamatos hazudozás, mások életének tönkretétele helyett csak azért, hogy a Fidesz és önök, Rogán Antal és Orbán Viktor megtartsa a hatalmát, ehelyett inkább tekerjék le a propagandát, próbáljanak időnként igazat mondani, és vonják vissza ezt a teljesen nonszensz törvényjavaslatot. Köszönöm. (Dr. Dávid Ferenc és Vajda Zoltán tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage