TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Róbert, bocsánat! Egy nagyon fontos problémát vetett fel, és ez a probléma a számlaképnek a kérdése. Teljes egészében egyetértek egyébként önnel. Tehát ha valaki kézbe vesz egy számlát, ez így van már húsz éve Magyarországon, kézbe vesz egy számlát, ugye, némi egyszerűsítés történt a számlaképben, de az a számlakép még a mai napig sem érthető. Tehát olyan számlaképet látunk, amin olyan számok vannak különböző szorzókkal, amiből, ember legyen a talpán, aki kiigazodik. És ezért egyébként alakítottunk is pont egy munkacsoportot is, mert bonyolult kérdések is vannak, hogy a végén a polgár hogyan lesz tájékoztatva, vagy a tájékoztatáshoz való joga hogyan sérül meg, de akkor is, egy egyszerű, világos számnak ott kell állnia. Ennyit fogyasztottam, ez ennyibe került, és ezért ennyit kell fizetnem.

Tehát ezt valahogy egyszerűen le kell írni, úgyhogy dolgozunk is azon, hogy ezt a problémát megoldjuk. Köszönöm szépen a felvetést is, de ilyen értelemben nyitott kapukat dönget, mert pont ezen a problémán dolgozunk, a szolgáltatókkal is egyeztetünk annak érdekében, hogy ezt a problémát rendezni tudjuk.

Persze, számos ilyen kérdés van még ebben a világban is, de a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban én magam azt szoktam mondani, hogy ez tulajdonképpen egy véget nem érő munka lesz, tehát, ha földolgozzuk az elmúlt 50-100 év joganyagát, és szépen végigmegyünk rajta, számtalan olyan területet fogunk találni, ahol ezt a munkát el lehet végezni. Mondhatjuk azt is, hogy tíz évvel ezelőtt még abban az állapotban voltunk, hogy egy magyar állampolgár nem tudott leélni az életéből úgy egy évet, hogy nem is tudott róla, de egyébként megsértett valamilyen jogszabályt. Na, ezt egyébként fel kell számolni. Ha valaki normálisan, jogkövetően éli az életét, azt a lehetőséget meg kell adni számára, hogy ne legyenek olyan szabályok, amelyeket tudtán kívül sért meg, úgy, hogy egyébként jó szándékkal éli az életét. Úgyhogy, ha ebben az együttműködésükre számíthatok, azt köszönöm szépen.

Gréczy Zsolt képviselőtársamnak csak néhány szót szeretnék mondani: megértem a zavarát a felszólaláskor, hiszen azért Gyurcsány Ferenc pártjából fölszólalva rezsicsökkentésről beszélni igen nehéz dolog lehet, hiszen az volt az az időszak, amikor sokszorosára emelkedtek a rezsiárak, és most azért mégiscsak arról van szó, hogy a rezsicsökkentés politikája következtében egy kiszámítható pályán van a családok élete, a családok költése Magyarországon. Egy egészen másik helyzetben vagyunk.

A másik, ami egy fontos kérdés, és sokszor volt már erről szó a parlamentben, bár ez nem tartozik egyébként közvetlenül ehhez a törvényjavaslathoz, de azért mégis el kell mondanunk, hogy a gáz kérdése fizikai kérdés. Az nem egy ideológiai kérdés, ez egy fizikai kérdés: honnan tud megérkezni és milyen áron Magyarországra? Tehát a tengerparti országokat, ahol esetleg LNG-terminálok vannak, és máshonnan tudnak gázt kapni, azok egy másik helyzetben vannak, mint azok az országok, ahol egyébként történelmi adottságoknál fogva, mondjuk, gázvezetékek vezetnek valahonnan valahova. (Gréczy Zsolt: Csehország.) Egyébként nagyon nagy változások történtek itt is az interkonnektorok tekintetében, tehát az észak-déli interkonnektorok tekintetében az utóbbi időszakban. Az ország sokat tett azért, hogy a gázfüggőségtől megszabaduljon, de az is nagyon fontos, hogy egyik függőségből a másikba besétálni sem szabad, a függetlenség pont abból áll, hogy több forrásból be lehet szerezni az energiahordozókat. Ezt szeretnénk egyébként erősíteni a következő időszakban, ez Magyarországnak az érdeke.

Függetlenül a szomszédunkból dúló háborútól, Magyarország érdeke, hogy a lehető legjobb áron és a legtöbb helyről tudjon energiát beszerezni, ezért kell az, hogy a különböző vezetékeket, akár a déli vezetékeket megépíteni, mind olaj, mind gáz tekintetében fejleszteni a hálózatot, és ne feledkezzünk el a villamosenergia-hálózat fejlesztéséről sem. Hiszen a következő időszak nagy kihívása az lesz, hogy a növekvő villamosenergia-igényt hogyan lehet nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte mindenhol kielégíteni. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage