HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterhelyettes Úr! Képviselőtársaim! Valóban egy sokrétű és szerteágazó javaslatcsomag van előttünk, ami a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szól. Minthogy miniszterhelyettes úr és képviselőtársam is részletesen ismertette a törvényjavaslat egyes elemeinek a lényegét, én csak hármat szeretnék röviden kiemelni.

Egyrészt azt, hogy azt látjuk, hogy a javaslat több ponton is tartalmaz az uniós kék kártyával kapcsolatos jogharmonizációs záradékból fakadó feladatokat, illetve módosításokat. Itt én fontosnak tartom azt aláhúzni, hogy ez valóban segítséget jelenthet Magyarország számára, a magyar munkaerőpiac számára úgy, hogy egyébként semmilyen migrációs kockázatot nem jelent. Eljutottunk 2010 után oda  dacára annak, hogy energiaválság van és korábban meg koronavírus-járvány volt , hogy Magyarországon ma munkaerőhiány van bizonyos területeken, így valóban a kékkártyával kapcsolatos szabályoknak a hatékonyabbá tétele és a magyar jogrendszerbe való beültetése segíteni tud, még egyszer aláhúzom, úgy, hogy ez nem jelent migrációs kockázatot.

A második rész, amire szeretném felhívni a figyelmet, és amit mi a magunk részéről fontosnak tartunk, ez pedig a csoportos adatszolgáltatással kapcsolatos változtatás. Ma, amikor a big data korát éljük, akkor azt láthatjuk, hogy önmagában a személyes adatoknak hihetetlen értéke van. A személyes adataink teszik például a közösségi platformokat a világ legnagyobb értékű cégeivé, tehát nem nehéz azt belátni, hogy a személyes adatoknak ma hihetetlen nagy értéke van, és ehhez a változáshoz az államnak, mint aki a személyi adatok legnagyobb és legfontosabb kezelője, igazodnia kell, és érdemes a személyi adatokat őrizni.

Ezért, bár technikainak tűnik, én nagyon fontos változtatásnak tartom a csoportos adatszolgáltatással kapcsolatos változtatást, amely valójában a személyi adatok védelmét jelenti azzal, hogy kimondja, hogy a jövőben minden nem állami szerv felé irányuló csoportos adatszolgáltatáshoz hatósági döntés kell, tehát nem kerülnek automatikusan kiadásra az adatok rendszeres jelleggel, csak egyedileg. Azt gondolom, hogy ez egy fontos módosítás, és a személyes adatok védelmét jelenti.

Illetve a harmadik, amit kiemelnék  ezt miniszterhelyettes úr is említette , hogy van olyan változtatás, ami a Gondosóra-programhoz fűződő jogszabályi módosítást igényel, ezt is támogatjuk. Azt gondolom, hogy a Gondosóra-program egy hihetetlen innovatív kormányzati intézkedés, és az idősek számára egy biztonságérzetet nagymértékben növelő, és egyébként valódi egészségügyi segítséget nyújtó programról van szó. Ezért minden olyan jogszabály-módosítást támogatunk, amely azt szolgálja, hogy ez a Gondosóra-program el tudjon indulni, és jól tudjon működni. De egyébként nemcsak ezt a részét, hanem a teljes javaslatcsomagot a KDNP a maga részéről támogatja. Kérem az ellenzéki képviselőtársaimat, hogy tegyenek ugyanígy. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage