HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Valóban egy olyan javaslat van előttünk, amely sok törvényt módosít: a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról szóló törvény, a bányászatról, állami vagyonról, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény, valamint az itt Gréczy képviselő úr által említett postai szolgáltatásokról szóló törvény. Ennek a részletes ismertetését államtitkár úr megtette, képviselőtársam kiegészítette, én ezt nem szeretném megismételni.

A magunk részéről, a KDNP részéről ezt a javaslatot természetesen támogatni fogjuk, ezért én a hozzászólást csak arra szűkíteném, hogy reagálok a Gréczy képviselő úr által tett megjegyzésekre.

Egyrészt összehasonlítani két teljesen különböző helyzetet, mondjuk, a 2010 előtti helyzetet a mostanival a postai szolgáltatások tekintetében, tipikus gyurcsányi módszer, de ezen nem lepődünk meg. De azt gondolom, azért sincs ennek értelme, hiszen teljesen megváltozott a világ, a postai szolgáltatásokat tekintve ezt el lehet mondani, ez egészen biztos. Hiszen a postai szolgáltatások, ha csak az elmúlt öt évet, nem az elmúlt 15 évet, hanem az elmúlt öt évet nézzük, akkor is radikális változáson mentek keresztül, nem Magyarországon, egész Európában és az egész világon.

Tehát akkor, amikor 2010 előtt a Fidesz számonkérte a posták bezárását, az azt jelentette, hogy mi akkor azt kértük számon a Gyurcsány-kormányon, hogy a posták bezárásával a postai szolgáltatás elérhetőségét szűkítette és csorbította a kormány. De ma, a mai átalakítás célja egy olyan átalakítás, amely a postai szolgáltatás színvonalát egyáltalán nem érinti, és a postai szolgáltatások elérhetőségét egyáltalán nem csorbítja. Ez a lényegi különbség, tisztelt képviselő úr, ezt szerintem ön is tudja.

Azt egyébként meg nagyon kedves gesztusnak tartom az önök részéről, hogy aggódnak a falvakért. Bár tették volna ezt, amikor kormányon voltak, vagy legalább tették volna ezt akkor, amikor a magyar kormány létrehozta a „Magyar falu” programot vagy éppen a falusi CSOK-ot, pont annak érdekében, hogy a magyar falvak életszínvonala és az életlehetőségei ne legyenek alacsonyabbak a városi életlehetőségeknél, de ezeket önök nem tették meg, úgyhogy azt gondolom, az ilyen típusú aggódásuk a falvakért nem tekinthető hitelesnek.

Még egyszer, ami a postai szolgáltatásokat illeti, én azt gondolom, egy másik világban vagyunk, a lakosság digitális érettsége valóban sokkal nagyobb, mint tizenakárhány évvel ezelőtt, amikor még nem is volt, nem is létezett ilyen, ráadásul valóban vannak olyan gyakorlati tapasztalatok, amelyek ezt az átalakítást lehetővé teszik. Mindezt, hangsúlyozom, úgy, hogy a lakosság nem fogja úgy érezni, hogy a postai szolgáltatás távolabb kerül tőle, vagy elérhetetlenné válik bárki számára.

Mindezek figyelembevételével én kérem ellenzéki képviselőtársaimat, hogy ahogy a KDNP, úgy önök is legyenek szívesek ezt a javaslatot támogatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage