DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tizenhét hosszú év! Tizenhét hosszú év a rendszerváltoztatás óta az az időszak, amelyben Orbán Viktor és a Fidesz kormányzott. Tehát amikor arról beszélünk, hogy a rendszerváltoztatás óta a magyar polgárok keresik az egyik legalacsonyabb bért Európában, akkor azt már leszögezhetjük, hogy ha lehet, akkor a 17 évig kormányzó Fidesz ne mutogasson másra. Ebben nekik oroszlánrészük van, hogy oda jutottunk több mint harminc évvel azon rendszerváltoztatás után, amikor mi mindannyian abban hittünk, hogy megtörténik egy bérfelzárkózás, és mindannyian abban a jólétben és szabadságban élhetünk. Amikor ez bekövetkezett 2004-ben, az európai uniós csatlakozásunk, akkor még mindig azt hittük, hogy lesz egy bérfelzárkóztatás, amit egyébként a mi véleményünk szerint a magyar polgárok a XXI. században és az Európai Unióban megérdemelnének.

Ugyanakkor ki kell mondanunk, hogy az a fajta nemzetellenes politika, amely ez alatt az időszak alatt gyakorlatilag az összes kormányra jellemző volt, olcsó magyar munkaerőn alapult; olcsó magyar munkaerőn, amely ahhoz képest jól képzett. Az elmúlt 13 évben ez a gazdasági modell lett úgymond csúcsra járatva.

Mik az eredményei ennek a szomorú gazdaságpolitikának? Az az eredménye, hogy egy átlagos magyar munkavállaló bérköltsége 9,1 euró, az uniós átlag 23 euró. Ausztria, igen, kedves fideszes képviselőtársaim, tudják, az az ország  én egy kicsit jobban ismerem soproni poncichter polgárként , ahova 2030-ig önök állítólag el akarják juttatni hazánkat, 29 eurónál tart. Hát, szép feladat, hajrá, hajrá! De már a régiós országoktól is lemaradtunk, tehát már Szlovénia is 20 euró körül tart, pedig mindahányan Közép-Kelet-Európában ugyanonnan indultunk, sőt akkoriban hazánk egyfajta jobb pozícióban volt, akár még a régiós államokkal is összevetve.

A Jobbik több évvel ezelőtt elindított béruniós kezdeményezését több százezer magyar polgár írta alá. Az Orbán Viktor vezette fideszes kormány ezt a több százezer aláírást nem vette figyelembe, és folytatta az olcsó magyar munkaerőre épülő politikáját sajnos, pedig lett volna lehetőségük arra, hogy akár csak a visegrádi országokkal, de más, például az európai délhez tartozó országokkal együttműködve egy átgondolt, hosszú távú, tízéves bérharmonizációs politikát átültessenek az Európai Unión belül. De persze önök inkább kamu szabadságharcokat folytatnak, és Nyugat-ellenes oroszpárti propagandát folytatnak az Európai Unión belül. Ezt még törvényekkel is alátámasztották, így utalhatok a rabszolgatörvényre, és ráadásul szégyenletes módon beszűkítették a magyar polgárok sztrájkhoz való jogát is. Ezt legutóbb is a pedagógustársadalom érzi a legjobban.

Jó recept van erre, tisztelt képviselőtársaim. Konzervatív politikai közösségünk már több ízben leszögezte, hogy ha az állami szférában  amely egyébként a legnagyobb vesztese a rendszerváltoztatásnak  elindul egy bérfelzárkóztatás, amelynek igenis megvan a gazdasági háttere, tisztelt képviselőtársaim, mert tudom, ilyenkor sokszor az szokott az ellenérv lenni, hogy ez egy irreális kérés; nem, tisztelt fideszes képviselőtársaim, amikor hazánk gazdasági fejlettsége az európai uniós átlag 75 százalékán áll, de vásárlóerő-paritáson a magyar bruttó bér csak 63 százalékán áll, akkor ebből a különbségből önök nagyon gyorsan kiszámíthatnák, hogy mennyi bérfelzárkózásra lenne gazdasági háttér. Mi hiányzik? Hát, az önök politikai akarata és értékválasztása! Na, az viszont hiányzik. Az önök nemzetellenes politikájával szemben egy valóban jobboldali és valóban nemzeti kormány bérfelzárkóztatásba fogott volna azonnal.

Ráadásul itt azért most eljutottunk odáig is az önök Nyugat- és Európa-ellenes politikájával, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kilépteti hazánkat az Európai Unióból. Na, ott van csak igazán létbizonytalanság és további bérleszakadás! Ennek ellene kell mondanunk, hiszen nagyon fontos az, hogy a magyar polgárok végre egy normális Magyarországon élhessenek. Felelős kormányzatot, normális Magyarországot! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage