GELENCSÉR FERENC (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány 2023. évi költségvetési hiánycélja a teljes magyar GDP 3,9 százaléka. Ez rengeteg pénz. Ennyivel nyúlik túl a magyar kormány a lehetőségein. Ennyivel több pénzt költ el annál, mint ami rendelkezésre áll. Ez nem más, mint felelőtlenség!

Ilyen fiskális fegyelmezetlenség mellett érthető, hogy miként lehet miniszterelnök úrnak gyakorlatilag zéró megtakarítása 33 évnyi országgyűlési képviselőség után; önök ugyanis szórják a pénzt.

Ahogyan a magánéletben is urizálnak, épp olyan felelőtlenül bánnak a nemzeti vagyonnal is. Március végére az államháztartás központi alrendszere 2089,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Önök március végére, 13 hét alatt elérték a teljes éves hiánycél 61,5 százalékát. 13 hét kevesebb, mint 100 nap. Egy év 52 hétből áll. Miként tervezik ezt megoldani?

A költségvetés több mint 2000 milliárd forint uniós bevétel beérkezésével is számol, azzal az uniós bevétellel, amit képtelenek hazahozni, hiába nyilatkozik Navracsics miniszter úr kéthetente arról, hogy már a kanyarban van a megállapodás, már csak pár hét, és megnyílnak a pénzcsapok. 2022. május 18-án arról írt a sajtó, hogy Navracsics miniszter úr nyugodt, hiszen nagy EU-s tapasztalatokkal rendelkezik, ezért biztos abban, hogy a magyaroknak járó EU-s pénzek semmi perc alatt megérkeznek.

Kettő hónappal később, 2022. július 18-án azt írta az Origo nevű kormányzati szócső, hogy rendkívül közel a megállapodás az uniós pénzek ügyében. 2023 májusa van; nincsenek itthon az EU-s pénzek. Könnyen lehet, hogy nem is lesznek, hiszen az EU-nak elege lett abból, hogy önök nem hazánkra költik azt, hanem ellopják. Emlékeztetném önöket Ferenc pápa tíz nappal ezelőtti intelmeire: „A jó pásztor nem rabló és nem tolvaj, vagyis nem él vissza a szerepével.”

Az elmúlt években alacsonyak voltak a kamatok, és azt láthattuk, hogy a kormány igyekszik a GDP növekedésével úgymond kinőni a költségvetési hiányt. Ez egy értelmezhető eljárás volt abban a világgazdasági konjunktúrában, ami 2010-2020 között jellemezte a világot. Ennek azonban sajnos vége! Ez kivételesen nem az önök hibája, az viszont egészen biztosan felróható, hogy semennyire nem készültek fel arra, hogy a világgazdasági fellendülés nem tart öröké. Akkora visszaesést mért a KSH a bolti forgalomban, mint amikor a járvány elején leállt minden. Az emberek egyre kevesebbet fogyasztanak, még tovább fog lassulni a gazdaság.

Van tehát egy veszélyesen alulbecsültnek tűnő, 3400 milliárdos hiánycélszám, amihez hozzáadódik 2000 milliárd forintnyi, egyre inkább fiktívnek tűnő pénz. Erre jön rá, hogy több elemző szerint az idei GDP-növekedés 0,3 százalék körül lesz, ami még legalább egynegyed évnyi technikai recessziót jelent. Tehát a korábbi államháztartásihiány-kezelési technika már nem áll rendelkezésre. És akkor még nem beszéltünk a kamatkiadásokról és arról, hogy míg az előző években az egyszeri, nagy összegű kiadások miatt keletkezett államháztartási hiány, ez az idei évben rendszerszintű okokból adódik.

Ez elég súlyos egyenlet; az önök rossz kormányzásának, a Fidesz-felárnak az egyenlete. Valahol valakik nagyon súlyosan elkalkulálták magukat, aminek most mi fogjuk viselni a következményét. Nevezzenek meg egy felelőst!

Matolcsy György, a jegybank elnöke a gazdaságfejlesztési miniszterre, Nagy Mártonra mutogat, a gazdaságfejlesztési miniszter a jegybankelnökre; közben arról keringenek hírek, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter átvenné Matolcsy György helyét a jegybank élén. Kérem önöket, rendezzék a soraikat, mert ez nem egy társasjáték! Önök Magyarország Kormánya  kormányozzanak végre! Ne ideológiai vitákkal foglalkozzanak, ne kitalált ellenségképekkel hadakozzanak, hanem kezeljék végre a válságot! Mert a genderezés meg a sorosozás lehet, hogy önöknek megfelelő szellemi táplálék, de az élelmiszer nem lesz tőle olcsóbb.

Nem a kommunizmust idéző hatósági árak a megoldás, amit ráerőltetnek a versenyszférára, hanem a felelős kormányzás, aminek a legfontosabb alapja egy felelős költségvetés összeállítása. Segítek: az nem felelős költségvetés, amit a haverok és önmaguk pénztárcájának írnak. Az sem, ha már márciusban 2000 milliárddal túlköltekeztek.

Kérem önöket, hogy egyezzenek ki az EU-val, éppúgy, ahogy elkezdtek kiegyezni végre a NATO-val is Ukrajna kapcsán! Ne bot akarjanak lenni a küllők között, hanem váljanak azzá, ami hajtja a kereket, mert ez a kerék visz előre mindannyiunkat, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a világról, függetlenül attól, hogy hova szavaztunk. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.  Rétvári Bence közbeszól.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage