ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm. Tisztelt Ház! Ha egy országban a rendőr-minisztériumra bízzák az oktatás kezelését, akkor előbb-utóbb a gumibot, a könnygáz és a bilincs válik a diákok nevelésének eszközévé. Pontosan ez történt május 3-án a Karmelita kolostorban. (Rétvári Bence: …ban?) Amikor egy elnyomó hatalom végképp elveszíti a realitásérzékét és a kormányzóképességét, akkor az erőszak marad az utolsó menedéke. (Bányai Gábor közbeszól.  Zaj a Fidesz padsoraiban.  Dr. Répássy Róbert: Nicsak, ki beszél?)

Úgy tűnik, ez történt most az Orbán-rendszerrel. A száguldó orbáni infláció, a nyugdíjak és bérek értékvesztése, a gazdasági növekedés visszaesése, az oktatás és egészségügy tönkretétele megmutatta, hogy a Fidesz nem képes irányítani az országot. Kormányozni nem tudnak, párbeszédre nem hajlandóak, marad a gumibot és a könnygáz.

Erre a reakcióra egyébként idősebb fideszes képviselőtársaim is emlékezhetnek a ’80-as évekből, hacsak nem voltak éppen KISZ- vagy párttitkárok abban az időben. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.  Vitályos Eszter: Emlékszünk rá 2006-ból.) Hiába hazudik a kormánymédia, a diákok nem támadtak a rendőrökre, nem veszélyeztették senki életét és a biztonságát! (Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.  Rétvári Bence: Á, nem! A drónfelvételek megmutatják!  Vitályos Eszter: Á, nem!

Egyszerűen éltek a szólásszabadság adta jogukkal, békésen tüntettek azért, hogy ne verjék szét alattuk az oktatást. Kiálltak azért, hogy ne üldözzék el a tanáraikat, ne tegyék lehetetlenné a tanulásukat. (Vitályos Eszter többször közbeszól.) Emlékeztetek rá, hogy önök vették el a tanároktól a valódi sztrájk, lehetőségét. Itt a következmény: a diákok házhoz mentek a követeléseikkel. Választ, párbeszédet nem kaptak, csak könnygázt, gumibotot és bilincset.

Ami történt, az szakmai, polgári és emberi szempontból is elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan szakmai szempontból, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a rendőrség fellépése ezzel a tüntetéssel szemben sem szükséges, sem arányos nem volt. Elfogadhatatlan politikai szempontból is, mert a békés tiltakozásra nem lehet válasz az erőszak. (Répássy Róbert: Azzal egyetértünk!) És elfogadhatatlan elsősorban emberi szempontból; mert ha diákokat vernek meg vagy veretnek meg a rendőrökkel azért, mert elmondják a véleményüket, ez mindent elmond önökről. (Az elnök csenget.) Ez az erkölcsi Mariana-árok, ennél lejjebb már nincsen!

Itt jegyezném meg gyorsan: a „gyerekvédelem” szót ne vegyék többet a szájukra, mert nem kérünk a gyermekvédelmi könnygázból! Az országnak joga van tudni, hogy ki a személyi felelőse a történteknek. (Folyamatos zaj a kormánypárti padsorokban.  Vitályos Eszter: Azt a mindenit, de gyenge vagy!) Tudni akarjuk, hogy ki utasította a rendőröket erőszakra, ki a felelős az erőszakos eszközök használatáért, és ez a felelősség nem a parancsot végrehajtó rendőröké elsősorban, hanem a parancsokat kiadó politikusoké, végső soron Orbán Viktoré. (Móring József Attila: Gyurcsány!  Zaj.  Rétvári Bence közbeszól.)

Ennek a kiderítésére átfogó vizsgálatot kezdeményezünk, ennek érdekében határozati javaslatot nyújtottunk be a parlament elé. Ez az eset nem maradhat következmények nélkül, mert ha következmények nélkül lehet megverni a békésen tiltakozó diákokat, akkor bárkivel bármit meg lehet tenni! Sejtem, hogy az érdemi válasz helyett azt fogja válaszolni a kijelölt államtitkár, hogy 2006.

Azt kérem, hogy a fizikai erőszak után ne alázzák meg verbálisan is a tüntető diákokat, ne vonjanak párhuzamot a mostani tiltakozók és a 2006-os demonstrációk erőszakos tüntetői között. A diákok nem gyújtották föl a tévészékházat, és nem lopták el a Túró Rudit. Nem támadtak és sebesítettek meg több száz rendőrt. Nem fegyverkeztek fel kődarabokkal, lándzsákkal, késekkel, kalapácsokkal, vasgolyókkal és Molotov-koktélokkal, sőt még T34-es harckocsi sem volt náluk.

Ezek a fiatalok nem küldtek bombát, és nem lőttek rá kormánypárti politikusok házaira, pedig az Orbán-kormány szerint ez is bocsánatos bűn. Nem, semmi ilyesmi nem történt, itt a békés tüntetők mellett nem volt erőszakos csőcselék. A diákok annyit tettek csak, hogy el akarták mondani a véleményüket a saját életükről a Várban, a király ablaka alatt. Na meg lebontottak egy darab kerítést. Ez a kerítésbontás az, amire 2007-ben a Fidesz azt mondta, hogy demokráciavédelem és polgári engedetlenség. Tegyük hozzá, hogy a Magyar Köztársaságban, ahol még az ellenzéknek is jár a tisztességes igazságszolgáltatás, a bíróság is egyetértett velük.

(12.10)

Ami a Várban történik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy önök elvesztették az irányítást Magyarország fölött, elvesztették az irányítást a magyar gazdaság fölött, elvesztették az irányítást a szociális válság fölött, elvesztették az irányítást a környezeti válság fölött, és elvesztették az irányítást az oktatás fölött is.

Amíg Orbán marad, addig maradnak az áremelések, marad a gazdasági, környezeti és szociális válság, marad a forrongás az oktatásban. De van remény, mert van árnyékkormány, amelyik alternatívát kínál (Derültség a kormánypártok soraiban.), és amelyik meg tudja mutatni azt, hogyan lehet másképp és békésen vezetni ezt az országot. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage