SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Elnök Úr! Varga László képviselő úr, Laci bátyánk nagy idők nagy tanúja volt; csupa nagybetűvel: A NAGY TANÚ. Tanúja volt annak a viharos XX. századnak, amely szép és nemes, de sokszor vagy legtöbbször szomorú és szégyenteljes volt. Gyermekként megélte az első világháború borzalmait, valamint a trianoni békediktátum traumáját. Megélte a két világháború közötti társadalmi problémákat, gazdasági nehézségeket. Átélte és megszenvedte a második világháború pusztítását, a náci ideológiát, a német megszállást, a nyilas rémuralmat, és megszenvedte ugyanígy az úgynevezett demokratikus időket is, az elcsalt választásokat, a szovjet megszállást, a kommunista diktatúrát. Ezt követően pedig végigkísérte és végig is élte a négy és fél évtizedes kommunista időszakot, illetve a négy évtizedes emigráció szerveződését. Végül pedig aktívan részt vett a rendszerváltás új, valóban demokratikus időszakában.

Nagy tanúja volt ennek az időszaknak, de nemcsak tanúja, hanem cselekvő részese, formálója a magyar történelem közel hét évtizedének. Keresztény hívő emberként a társadalmi igazságosságot szolgálta, a pápai szociális enciklika alapján. Elnyomott, meghurcolt, megalázott zsidó honfitársaink mellett bátran vállalta a kiállást, ennek következtében valóban letartoztatták, a fogház és a kivégzés fenyegető réme is ott volt életében. És keresztény emberként pedig ugyanúgy kiállt a kiépülő kommunista diktatúrával szemben, fellépett a Barankovics István vezette kereszténydemokrata pártban az ellen a folyamat ellen, amely sajnos több mint négy évtizedre meghatározta történelmünket, országunkat. Az ÁVH üldözése ellen és miatt kényszerült menekülésre.

Reményt vesztett emberek között, kilátástalannak tűnő küzdelemben a kommunista diktatúrával szemben felvette a küzdelmet: négy évtizeden keresztül táplálta a reményt, táplálta és erősítette minden fórumon a kommunizmusellenességet. Utolsó, közel másfél évtizedében – figyelemre méltó! , 79 évesen fogott bele a KDNP újraszervezésébe, fiatal politikusok segítésébe, ország és nemzet szolgálatába.

Tisztelt Országgyűlés! Varga László képviselőtársunk határozott elvi alapokon álló kitartását, kiállását, diplomáciai érzékét, humorát és intelligenciáját tiszteltük és szerettük, életéből csak tanulni lehet. Mai küzdelmünkben  akár a családokért, akár a nemzetért, akár a kereszténységért, de most talán a legfontosabbért, a békéért  csak megerősít bennünket az ő élete. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage