DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A háború ügyében sajnos továbbra sincs jele enyhülésnek, még mindig azt látjuk, hogy egyre több és több ország ajánl fel halálos katonai fegyvereket és küldik a hadszíntérre. Közel 40 ország tett így, és közülük közel húsz tankokat is felajánlott, ezek belátható időn belül meg is érkeznek. Ettől nem függetlenül a harcok nem csitulnak, ha a híradásokat megnézzük, sőt ezzel ellenkezőleg. Ez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb lesz rajtunk a nyomás, hogy vonódjunk be ebbe a háborúba, és ez a nyomás különböző módokon érkezik majd, és ezek egyike az uniós pénzek visszatartása.

A múlt héten újabb felvonásához érkeztünk az uniós pénzekről zajló vitának. Ez a vita a pénzek visszatartói szerint a jogállamiságról, a magyar demokrácia állapotáról szól, csakhogy egyre többször szólják el magukat azzal kapcsolatban, hogy mi is a valódi ok. Most a téma egyik fő brüsszeli felelőse tett sokatmondó nyilatkozatot. Daniel Freund zöldképviselő szerint, ha nem változtatunk a háborúval kapcsolatos, a migrációval kapcsolatos és a gyermekvédelemmel kapcsolatos álláspontunkon, akkor nincs pénz és kész. Tehát valójában nem a jogállamiság, nem az igazságszolgáltatási ügyek, nem az oktatásszabályozás vagy nem a vagyonnyilatkozatok ügye számít, hanem az ideológiai kérdések, a háború és a béke kérdése.

Ráadásul, olyan ügyekben próbálnak minket nyomás alá helyezni, ahol az EU-nak nincs is jogköre, mégis ránk akarják erőltetni a megközelítésüket. És az egészben nem az a legsúlyosabb, hogy Brüsszel fellép és visszaél a hatalmával  ezt végül is megszokhattuk , az a legsúlyosabb, hogy a magyar baloldal ehhez nemcsak hallgatólagos, hanem tevőleges támogatást is nyújt.

Hogy is mondják árnyékkormányék? Idézem: „Ott voltak, amikor Magyarországgal szemben olyan feltételeket támasztottak, amiket szerintük nem lehet betartani.” Meg hogy ez nekik hazafias kötelességük  ezt is ők mondták. Megáll az ész! Na, így már értjük. Ősszel 17 törvényt módosítottunk, ahogyan javasolták, a múlt héten itt a Házban módosítottuk az igazságszolgáltatási törvényeket, módosul az oktatásszabályozás, pedig ebben az EU-nak nincs is jogköre. Ötödjére  ötödjére!  is módosítottuk a vagyonnyilatkozati rendszereket, de ez önmagában is abszurd, még sincs jele annak, hogy folyósítanák az uniós pénzeket. Nem jogállamisági eljárás ez, hanem színtiszta nyomásgyakorlás és velős politikai zsarolás. (Novák Előd: Ki lehet lépni!)

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztázzunk egyvalamit: ha számít a jogállamiság, akkor nem írhatják felül a jogköröket. Ha számít a jogállamiság, akkor nem léphetnek fel olyan ügyekben, ahol nincs is jogkörük. Ha számít a demokrácia, akkor nem írhatják felül a választás, a magyar választás egyértelmű eredményeit. És leginkább, ha számít a magyarok véleménye, akkor nem vonhatják be őket egy olyan háborúba, amelyről nem ők tehetnek, és amelyben nem akarnak részt venni.

Több tiszteletet kérünk a magyarok akaratának és a békepárti álláspontunknak. Üzenjük ezt Brüsszelnek, és üzenjük azoknak a baloldali pártoknak is, amelyek a választáson nem tudtak többséget szerezni, de most az ország ellen dolgoznak, és ettől remélnek valamiféle politikai előnyt. Szóval, több tiszteletet kérünk, a baloldali képviselőktől pedig azt, hogy gondolják végig, vajon erre tetteke esküt, amikor képviselői munkájukat megkezdték. Aligha. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage