VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Önök sosem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek magukkal egyet  mondta a miniszterelnökük pár éve. A valósághoz azonban egy másik mondatát is fel kell idéznünk: nem azt kell nézni, amit mond, hanem, hogy mit csinál. Márpedig maguk elég sok dologra vetemednének azért, hogy elhallgattassák a kritikus elemeket. Amikor éppen nem 16-17 éves diákokkal szemben lépnek fel gumibotos karhatalmi erők, és fújnak a gyerekek arcába könnygázt, akkor éppen lejárató híradások jelennek meg a kritikus diákok, orvosok, tanárok vagy ellenzéki politikusokkal kapcsolatban. Ezeknek a lejárató anyagoknak egy céljuk van: az emberek elhallgattatása.

A hazugságoknak pedig már mérőszáma is van, ez a 400-as szám. Vagyis majd’ 400 sajtó-helyreigazítási pert vesztett néhány év alatt a propagandamédia, többek között a TV2. Hiába azonban a törvények, hiába a jogerős bírósági ítélet, hiába a végrehajtás, a TV2-nek csak nem kötelező leadnia helyreigazításokat. Ez a csatorna a magyar törvények, a magyar bíróság felett áll? Hiába az igazság a helyreigazító közleményben, ha azt maguk elhallgattatják. Elhallgattatják, mert a TV2 évente pár alkalommal kifizeti az 500 ezer forintos végrehajtási bírságot, ami nevetséges összeg egy 50 milliárdos árbevételű társaságnak. Gondolná az ember, hogy a kormány tagjai felháborodnak, hogy az általuk is támogatott jogszabályokra magasról tesz a TV2. Na de nem úgy a Kabinetiroda! Önök, miniszter úr, inkább úgy döntöttek, hogy több tíz milliárdos közpénzből vesznek reklámidőt ennél a csatornánál.

Kérdezem tehát: jutalmat érdemele az, aki fittyet hány a magyar törvényekre? Hogyan magyarázza, hogy több tíz milliárdos állami megrendelést adnak a törvényeket semmibe vevő TV2-nek? És végül: elégedette (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a „ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket” üzenetükkel, ha pont annak a csatornának vezérigazgatója sem tette magáévá (Az elnök ismét csenget.), ahol milliárdokat költöttek a hirdetésére? Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage