SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Egy közigazgatási egyeztetésre bocsátott törvénytervezet alapján 12 kastély tulajdonjogát, illetve vagyonkezelését adnák át ingyenesen  a berendezésekkel együtt  közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek. Ráadásul nem üresen romladozó épületekről van szó, hanem az elmúlt években közpénzből felújított és idegenforgalmi látványosságnak szánt kastélyokról.

A szabad rablást előkészítendő a hazai műemlékek őrzésével megbízott Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. márciusban csoportos létszámleépítést jelentett be, áprilisban pedig racionalizálás jegyében bezárták az edelényi és a péceli kastélyt, a dolgozók egyik napról a másikra utcára kerültek.

Ezekkel az intézkedésekkel nyilván azt akarják igazolni, hogy az állam képtelen működtetni a kastélyokat, szükség van a magánszereplők bevonására. De mi a garancia arra, hogy az új fenntartó üzemeltetni fogja és nem zárja be, ahogy általában a magántulajdonú kastélyokat szokták? Az edelényi kastély Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye legnagyobb turisztikai látványossága, amire a vendéglátóegységek is komolyan építenek. Tavaly 28 ezer látogatót fogadott. Az edelényiek a kastély bezárása ellen aláírásokkal is tiltakoztak, egyértelmű véleményt nyilvánítva arról, hogy a kastély funkciója ne változzon és a kastélypark is ingyenesen látogatható maradjon!

Kérem tisztelt miniszterhelyettes úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen súlyú döntésnél miért nem tekintenek partnerként a dolgozókra és a lakosokra. Mi lesz a kastély sorsa; mi lesz a funkciója; ki lesz az új fenntartó, és mikor veszik vissza állományba a kirúgott dolgozókat? Konkrét választ szeretnének kapni az edelényiek, tisztelt államtitkár úr. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage