FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Először is, azt a kifejezést, hogy elherdáltuk a termőföldvagyont, visszautasítom, mert erről szó sincs. Az önök kifejezései között ez mindig szokott szerepelni. (Rétvári Bence közbeszól.)

A másik: szeretném megjegyezni, hogy a „Földet a gazdáknak! program egy rendkívül sikeres és a magyar vidék számára is fontos program volt, és a február 15-én meghirdetett 10 hektár alatti földterületekről pedig el szeretném most mondani, meg szeretném osztani önnel ezt a pár számot: 11 ezer darab földrészlet, 14 500 hektár került meghirdetésre, ebből 6688 ingatlanra mintegy 11 842 vételi ajánlat érkezett.

A kérdés másik felére, amit szintén feltett a minisztérium részére: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet, azaz az OTÉK a területek használatát, rendeltetését építésügyi szempontból szabályozza. Az OTÉK szerinti beépíthetőségi szabályok esetleges változása nem érinti, így értelemszerűen nem is gyengítheti a földvédelmi szabályokat.

A földvédelmi eljárás során az ingatlanügyi hatóság a termőföld védelméről szóló törvény rendelkezései alapján jár el, és a termőföld más célú hasznosításának engedélyezhetőségét a jogszabályban rögzített földvédelmi szakmai szempontok alapján vizsgálja.

(13.00)

Ezen vizsgálat során a településrendezési és építési követelmények irrelevánsak. A termőföld védelméről szóló törvény alapján termőföldet néhány kivételtől eltekintve kizárólag az ingatlanügyi hatóság engedélyével lehet más célra hasznosítani. Az engedély hiánya esetén a más hatóságok által kiadott engedélyek nem mentesítik az igénybe vevőt a termőföld védelméről szóló törvényben foglaltak jogkövetkezményei alól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage