KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország az európai uniós országok között sajnos vezető helyen áll a megelőzhető halálesetek számában. A probléma gyökeres kezelésére sajnos nemigen mutatnak hajlandóságot, ráadásul tovább súlyosbítja a helyzetet az egészségügyi kivizsgálások és kezelések várólistája, mely esetenként túlnyúl akár egy-másfél éven is. A magyar emberek egyszerre fizetik a tb-t és a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Független felmérések alapján a magyar lakosság közel 60 százaléka vett már igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, ahol olyan alapvető kezelésekre és kivizsgálásokra mentek el, amelyeket a tb-nek egyébként fedeznie kell.

A probléma súlya vitathatatlan, különösen ebben az infláció sújtotta gazdasági válságban. A hétköznapi megélhetési harcokat nem nehezítheti tovább az egészségügyi szolgáltatások elérhetetlensége. Amíg egy gyomortükrözés akár 80 ezer forintba is kerülhet, egy hasi- és kismedence-ultrahang több mint 30 ezer forintba, addig sokan nem fogják tudni igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat, vagy ha igen, akkor a fizetésük negyedét vagy harmadát erre kell költeniük. Az emberek egészségéből nem lehet piacot csinálni és profitot realizálni!

Ezért támogatjuk és kezdeményezzük az LMP részéről a magánegészségügyi szolgáltatások ármaximalizálását, először a diagnosztika, a szűrővizsgálatok és a szülész-nőgyógyászati ellátások területén. E lépés rövidítheti a vizsgálatok várólistáját is, s a társadalom szélesebb körének biztosítana minőségi és megfizethető egészségügyi kezeléseket. Mi nem meggazdagodni szeretnénk mások egészségén, hanem javítani azt.

Szeretném kérdezni a kormány képviselőjét, mi a kormány álláspontja erről. Támogatjáke a magánegészségügyben az ármaximum bevezetését? Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage