DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az elmúlt hét végén Magyarországra látogatott Ferenc pápa, és három napot töltött hazánkban. Úgy gondolom, hogy a keresztény egyház legfontosabb személyének jelenléte és elmondott beszédei lelki megtisztulást jelenthettek számunkra, amelyre nagyon nagy szükség van a jelenlegi háború és energiaválság sújtotta vészterhes időkben.

A lelki megtisztulás mellett azonban fontos az országunk, a minket körülvevő környezet tisztán tartása is. Környezetünk védelme mindannyiunk közös ügye és egyben kollektív felelősségünk is. Alaptörvényünkben elköteleződtünk amellett, hogy a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk, valamint felelősséget viselünk gyermekeinkért a természeti erőforrásaink gondos használatával és védelmével. Amellett, hogy az illegálisan elhelyezett hulladék tájvédelmi szempontból is hatalmas károkat okoz, fontos felhívni a figyelmet a szennyezés természetére és benne az emberi egészségre gyakorolt hatásaira is.

A hulladék elhelyezése és kezelése a nemzetközi közösségek egyik fő környezetvédelmi problémája, amelyet nem szabad félvállról venni. Éppen ezért a kormány és a kormánypárt nemcsak hangzatos szlogenekkel, hanem, hiteles környezetvédelem mentén, tettekkel harcolnak az illegális hulladék ellen. Nemrégiben zajlott le például a „TeSzedd!  Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció is. A projekt hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amely az idei évben immáron 11. alkalommal került megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Szerencsére az akció évről évre nagy érdeklődésnek örvend, ezért kérdezem államtitkár asszonyt, hogyan értékelné az idei „TeSzedd!” akciót. Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage