SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Május 4-én, Szent Flórián napja alkalmából a tűzoltók munkájának elismeréseként az ország több helyén köszöntötték őket. Az ünnepi alkalmon kívül sok mindennek azonban nem örülhettek a tűzoltók. Az elmúlt időszakban létszámuk 15-20 százalékkal csökkent a városokban. Megállapítható, hogy a katasztrófavédelemnél dolgozni és hosszú távú karriert tervezni sajnos nem lehet az alacsony fizetések miatt. Éppen ezért, hogy az államtól kapott alacsony keresetüket kiegészítsék, sokszor másodállásokat vállalnak, a határ közelében élők pedig inkább külföldön dolgoznak.

A beavatkozó tűzoltók így kisebb létszámmal, sokkal nagyobb erőfeszítésekkel végzik feladatukat, azaz garantálják az ország tűzbiztonságát. Elképesztő, hogy egy kezdő tűzoltó fizetése  a tavalyi pótlékemelés ellenére is  alig haladja meg a garantált bérminimumot, pedig feladataik ellátása során szükségszerűen életveszélybe kerülnek. Mindezek mellett a kormány még a korkedvezményes nyugdíjat is elvette tőlük.

A törvényes rendért elkötelezett Jobbik-Konzervatívok szerint hazánk közbiztonsága, ezen belül a tűzbiztonsága sok más dolgot megelőző társadalmi érdek. Éppen erre tekintettel úgy gondoljuk, hogy lényegesen nagyobb anyagi és szakmai megbecsülés illeti a tűzoltókat, és nem csak Szent Flórián napja alkalmából.

A Jobbik-Konzervatívok szerint ahhoz, hogy a tűzoltók bérét az európai bérekhez közelíteni lehessen, nem kizárólag pótlékemelésre van szükség, hosszú távon az emelés illetményalapba történő beépítésével lehet megoldani. Mi normális Magyarországot és normális béreket szeretnénk a tűzoltóknak is.

Mindezekre tekintettel kérdezem: mit kívánnak tenni a tűzoltóság fokozatos létszámcsökkenése ellen? Tervezike a pótlékemelés helyett az illetményalapba történő beemelését? Mikor adják vissza a tűzoltóknak a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét? Válaszait előre is köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage