DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem először mondom el önnek, hogy a szomszédban zajló háború és az arra válaszul meghozott szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoztak egész Európába.

A kormány célja, hogy ’23 végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt. Jó úton haladunk, ahogyan azt előzetesen jeleztük, januárban már tetőzött az infláció, a január-februári trendfordulót követően megindult a mérséklődés.

Engedjen meg egy személyes mondatot e rövid időn belül is: én hetente kétszer járok vásárolni Auchanba, lakótelepi Auchanba, hál’ isten, tele van vevőkkel, a polcok tele vannak áruval. Nem vitás, magasak az árak, de azok csökkennek, és ez reményeink szerint az év végére egy számjegyűvé fog mérséklődni. Feladatunk, hogy megvédjük a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást és a rezsicsökkentést.

Képviselő úr KSH-adatokat idézett, engedje meg, hogy én is ezt tegyem. A KSH szerint 2023 februárjában tovább folytatódott a keresetek emelkedése. 2010-hez képest a bérek 2,7-szeresére növekedtek, a minimálbér bruttó összege ’23 elejétől 16 százalékkal, 232 ezer forintra emelkedett. Ez jóval több mint a háromszorosa a 2010. évi 73 500 forintos szintnek. A garantált bérminimum összege 14 százalékkal növekedett, ez szintén több mint háromszoros a 2010-hez képest. A minimálbérekkel párhuzamosan  és ezt pontosan tudja  a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan növekedtek.

Tehát amikor ön folyton árnyékkormányként az árnyakat mondja, engedje meg, hogy én a fényekre is hivatkozzam. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage