KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A „Budapesti Konzervatív Politikai Akció” konferencia záróelőadásán Varga Judit miniszter asszony elmondta, hogy Magyarország Európa közepén egy olyan hely, ahol még él a szabadság, ahol az ember bármilyen kérdésben félelem nélkül elmondhatja a véleményét.

Kérdezem én: ha országunk valóban egy ilyen hely, akkor miért tartalmazza a pedagógus-státusztörvény tervezete azt a rendelkezést, hogy a pedagógusok nem nyilváníthatnak véleményt a köznevelési rendszer működéséről? Továbbá, ha hazánk ilyen hely, akkor miért nem élhetnek azzal a jogukkal, hogy álláspontjukat polgári engedetlenség formájában fejezzék ki, amely a polgári demokrácia elismert, bevett intézménye, és amellyel ön is élt korábban? Ezen a konferencián az is elhangzott miniszter asszonytól, hogy ki kell tartanunk, mármint önöknek, hogy legyen majd honnan megfordítani Európa sorsát, ha eljön az idő. Ezért kérdezem: talán ezért készült el egy olyan pedagógusstátusztörvény-tervezet, amely szemben áll a Magyarország és az EU között e tárgykörben már létrejött megegyezéssel? Talán úgy gondolja a kormány és ön, miniszterelnök úr, hogy a várt jobboldali fordulat után Európa más országaiban is hasonló módon szabályozzák majd a pedagógusok jogállását?

És végezetül, beszédet mondott ott ön is, miniszterelnök úr. Többek között azt is állította, hogy Magyarország egy inkubátor, ahol a jövő konzervatív politikáját kísérletezik ki, és ahol nemcsak beszélnek a liberalizmusról és a liberálisok legyőzéséről, hanem meg is valósítják azt. Érdeklődnék öntől, miniszterelnök úr: ennek jegyében fogalmazotte Rétvári Bence államtitkár úr úgy, hogy a pedagóguspályát egyfajta hivatásrenddé kívánják átalakítani? A két világháború között a Magyar Katolikus Egyház is szorgalmazta ezt, és amelyet Európában Mussolini Olaszországában is megvalósítottak. Várom megtisztelő válaszát, miniszterelnök úr, a kérdéseimre. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage