MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt, hogyha megengedik, tennék egy észrevételt, és bár nem kérte, kéretlenül is tanáccsal szolgálnék. Ugyanis, ha jól értem, önök nemzeti radikális pártként definiálják önmagukat, és ehhez képest időnként, például most is ugyanazt mondják, amit a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal, amit Gyurcsány Ferenc tollba mondott a baloldalnak.

Nem javaslom, hogy erre az útra rálépjenek, ugyanis hogyha ezen az úton mennek, akkor egyszer csak azon kapják magukat, hogy a nemzeti radikális pártból lett egy baloldali törpepárt. A vezetőik pedig ott ülnek szép emlékű, boros tekintetű Jakab Péter mellett, aki ugyan bohóckodott egyszer a miniszterelnöki székben, de aztán a valóság felkapcsolta a villanyt, és kiderült, hogy aki Gyurcsány Ferencet követi, az nem oda ülhet, hanem a kakasülőre, hogyha ott még van hely és odaengedik. Tehát nem javaslom, hogy ezt az utat kövessék.

Ami pedig a munkahelyeket illeti, tisztelt képviselő úr, a képlet egyszerű: a politika tapasztalati műfaj. A baloldal tönkretette a munkahelyeket, az Orbán-kormány létrehozta. Ebből a kettőből tud választani; javaslom, hogy a választás legyen bölcs és megfontolt. És hogyha jól figyeltem a számait, nagyon igyekeztem, akkor tulajdonképpen ön is oda teszi, hogy valahol 900 ezer és egymillió körül  számítunk a jóindulatára, hiszen mondta, hogy ezt feltételezhetjük  , valahol itt van a létrehozott munkahelyek száma. Kérem, hogy a kormány teljesítményét méltányolja.

És még talán annyit itt az utolsó fél percben, csak hogy világos legyen, 2010-ben csődben volt az ország; 11-12 százalék volt a munkanélküliség; rengeteg családnak nem volt munkája, bevétele; kiszámíthatatlan volt a jövő, kiszámíthatatlan volt az egzisztencia, ha volt egyáltalán. Ehhez képest most az a kérdés, hogy az uniós rangsorban melyik első helyen vagyunk munkanélküliséget illetően, és hogy tulajdonképpen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) már inkább a munkaerőhiány jelent problémát. Majd erre is rátérek a következő válaszomban. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage